Vine al cau, vine a l’esplai!

Categories: Educació i nens i Tallers i Activitats amb nens.

Que és un cau o un esplai?

És un espai on un grup de monitors preparen activitats basades en l’educació en el lleure per als nens i nenes.

Les activitats són molt diverses: jocs, tallers, cançons, danses, ginkanes, descobertes de l’entorn, espais de reflexió i debat, …

Vine al cau, vine a l’esplai

Un element clau del model educatiu és la convivència entre els participants i la relació amb els monitors/es i caps, que són persones joves (entre els 18 i els 24 anys majoritàriament). Els infants s’agrupen per trams d’edat.

 

I que és l’educació en el lleure?

L’educació en el lleure consisteix a realitzar activitats durant el temps d’oci amb una voluntat educativa. Durant el curs al cau i a l’esplai es treballen valors com:

  • la convivència
  • l’estima per l’entorn
  • la participació
  • la generositat
  • el compromís amb els altres
  • el respecte a la diferència
  • la iniciativa personal

En definitiva és una eina per al creixement integral de l’infant o jove perquè esdevinguin uns adults actius i compromesos.

 

Qui du a terme aquesta tasca?

Les entitats d’educació en el lleure estan constituïdes, majoritàriament, per monitors/es i caps que ho fan de manera voluntària, perquè creuen i participen del projecte educatiu i dels valors de l’escoltisme i de l’esplai.

Vine al cau, vine a l’esplai

Quan es realitzen les activitats?

A finals de setembre i primers octubre les entitats d’educació en el lleure obren les seves inscripcions d’activitats de durant el curs.

Aquestes activitats es fan els dissabtes a la tarda i algunes excursions de cap setmana (aproximadament una excursió al trimestre). És important tenir present que les persones participants es comprometen a assistir tots els dissabtes a la tarda i a les excursions. No és possible l’assistència “esporàdica”.

Vine al cau, vine a l’esplai

Quins caus o esplais tinc a prop de casa?

A Catalunya hi ha unes 750 entitats d’educació en el lleure distribuïdes per tot Catalunya. S’agrupen en dues grans modalitats: l’escoltisme (agrupaments escoltes) i l’esplai (centre d’esplai).

La majoria de les entitats estan agrupades en grans federacions i moviments. Per conèixer-los i poder accedir a cadascuna de les respectives webs podeu consultar la pàgina:

Associacions educatives del Consell Nacional de la Joventut

Vine al cau, vine a l’esplai

I… quan costa?

Cada cau estableix les seves quotes, però en general són força assequibles. Els membres de l’agrupament són tots voluntaris i per tant l’import que es paga és bàsicament per cobrir els costos de material, sortides, activitats, etc.

 Vine al cau, vine a l’esplai

Vols saber-ne més?

Al Petit Explorador us oferim una llista del 10 motius pels quals és bo portar a un nen al cau! 

 

 

En resum, tant el Cau com l’Esplai són entitats sense afany de lucre que eduquen els infants i joves, amb una voluntat transformadora. Volen deixar el món millor de com l’han trobat. I, tu? T’apuntes a uns dissabtes a la tarda molt especials?

Vine al cau, vine a l’esplai!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *