Un exemple de com motivar i incentivar als alumnes

Categories: Biblioteques a Catalunya.

La carta d’un professor de sisé de primaria als seus nens que ha donat la volta al món.

Una carta que els alumnes de 6º curs del col·legi Sant Gabriel, d’Alcalá d’Henares, van trobar en la seva bústia el passat 29 de març de 2016, a la tornada de vacances de Setmana Santa, de part del seu professor, Iván de la Cruz García.

Aquesta carta és un exemple de com motivar i incentivar als alumnes, i fer que se sentissin especials. Iván va redactar un text comú per a tots els alumnes, i després ho anava personalitzant, afegint algunes referències especials a els qui considerava que ho necessitaven.

Encara que va enviar les cartes per correu postal un dels pares va treure una foto del text, i aquest s’ha compartit milers de vegades en les Xarxes Socials:

 

Querido Nacho, 

Espero que hayas disfrutado de estas vacaciones. ¡Te lo has ganado! Ha sido un trimestre duro. 

Quizá te sorprenda que te escriba una carta, pero… ¡me apetecía!

Con estas líneas quiero darte la bienvenida al tercer y último trimestre de tu etapa en Primaria. Te animo a que des todo de ti; demuéstrate que puedes hacerlo mucho mejor, supérate a ti mismo. No te conformes con… ¡al menos he aprobado!

Este viaje está llegando a su fin pero todavía nos quedan muchas aventuras por vivir juntos. Tan sólo son tres meses y después podrás recoger los frutos de tu trabajo. No dejes que la pereza sea más fuerte que tú. 

En esto no estás solo; cuentas con tus compañeros de clase y conmigo, ¡claro! Todos juntos formamos un buen equipo. 

Te espero el miércoles. Trae la mochila cargada de ganas e ilusión por aprender y convivir. 

Un abrazo de tu profe que te aprecia mucho

P.D. Cuando te sientas si ganas, lee de nuevo esta carta. ¡Seguro que te ayuda a seguir con fuerza! 

 

Ens encanta aquesta idea!

Perquè per començar, segurament es la primera carta que reben aquests nens en la seva vida. Estan acostumats, a utilitzar el WhatsApp, Xarxes Socials,…y aquest, és un mitjà amb el qual els nostres joves avui no estan familiaritzats.

És una carta que els arriba durant les vacances, i no és una carta per castigar ni per renyar, sinó per motivar, incentivar i animar. Normalment quan un professor es comunica amb l’alumne fora de l’aula és per notificar les notes d’avaluació, recriminar una conducta davant dels pares… amb aquesta carta el professor canvia completament el llenguatge que un nen sol rebre d’un mestre. És un impuls que neix del professor, no és un acte administratiu, i això ho deixa ben clar en dir amb èmfasi: Potser et sorprengui que t’escrigui una carta, però… em venia de gust! Això demostra que ell a pensat en tu, se’n recorda de tu fins i tot en les vacances i és un pensament positiu cap a tu.

Iván parla de tu a tu en aquesta carta i fa referència sempre al propi alumne. Vol que ell es demostri a si mateix que pot fer-ho, que sap fer-ho i que no s’ha de conformar perquè qui recollirà després els fruits d’aquest esforç serà l’alumne i no el professor. Per tant, és una apel·lació al criteri de l’alumne, no a unes normes que vénen d’a dalt. Però tampoc el deixa sol davant el perill, li recorda que compte amb els companys de classe i amb el professor.

És un exemple de com motivar i incentivar als alumnes de sisè de Primària de cara al tercer trimestre, que sol ser un dels més difícils ja que al cansament del curs s’uneix l’entrada progressiva en l’anomenada “edat del pavo”

L’aprenentatge es mostra aquí com alguna cosa apassionant, una aventura, amb llenguatge col·loquial, en el llenguatge dels propis alumnes.

En definitiva, són sis paràgrafs d’humanitat, afecte, lideratge i tendresa que, sense que el seu autor ho esperés ni busqués, han donat la volta al món convertint-se en un fenomen viral.

 

banner_newsletter_2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *