Tres Tombs a Castellterçol

Categories: 01 Festes al gener.

La festa dels Tres Tombs a Castellterçol

Les Festes de Sant Antoni, en alguns indrets conegudes com els Tres Tombs o Tonis es celebren amb motiu de la festivitat de sant Antoni Abat, protector dels animals, i són un conjunt de celebracions que es celebren arreu de Catalunya entorn el 17 de gener i que consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals a més d’altres actes.

El ritus principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior de la població. Per això, aquest ritus s’anomena Tres Tombs o també “Passades”, “Beneïdes” i “Passant”. Antigament es donava tres voltes al voltant d’un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els tombs es fan al voltant de l’església de Sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del sant, des d’on es fa la benedicció dels animals. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.

La Cavalcada dels Tres Tombs a Castellterçol és una festa que es remunta a més de 150 anys enrere i que any rere any ha afegit noves activitats com una cursa de tractors, concurs de carrosses, premis, repartiment dels típics panets de Sant Antoni… Tots els participants fan una llarga ruta pels pobles participants, acompanyats dels cavalls i els tractors i carrosses ben decorats. La cavalcada finalitza a Castellterçol on es beneeixen els cavalls i els tractors per aquest any de treball que els espera. La Cavalcada dels Tres Tombs compta amb la participació de centenars de pagesos i vilatants que durant aquests últims caps de setmana han estat treballant per decorar les carrosses i els animals que els acompanyen.

Castellterçol

Castellterçol es troba situat a la part més nord-occidental de la comarca del Vallés Oriental (Catalunya). Pertany a la comarca natural del Moianès (regió que en la divisió comarcal de 1936 va quedar repartida entre Osona, el Bages i el Vallès Oriental), que forma un altiplà a cavall de les depressions de la Plana de Vic i del Pla del Bages. La vila caraneja la línea que destria les aigües del Llobregat i del Besòs, a la part més alta de la Riera del Tenes, afluent del Besòs. El terme municipal té una extensió de 31,61 km2, amb una altitud mitjana de 726m sobre el nivell del mar.

La manca d’una pantalla o barrera important de muntanyes que empari el terme fa que les condensacions de vapor d’aigua no siguin freqüents i, per tant, que tampoc sigui un lloc de gaire pluviositat.

La festa dels Tres Tombs a Castellterçol

Per celebrar la tradicional Festa de Sant Antoni, els Tres Tombs a Castellterçol hi ha les següents activitats per a nens:

– Obsequí de coca i vi bo al pavelló municipal de castellterçol.
– A les 12h es comença amb la Benedicció dels cavalls i tractors i seguidament es farà la Cavalcada dels tres tombs. La cacavalcada es farà pels principals carrers de la vila i es podrà veure tota la concentració d’animals.
– Popular concert – cafè al pavelló municipal de Castellterçol.
– 21h – Ball de vetlla amb orquestra al pavelló municipal de castellterçol.

 

Que podem ensenyar als nostres fill sobre Castellterçol? 

Una curiositat! Comper exemple d’on prové el nom de Castellterçol

La primera referència de Castellterçol procedeix de St. Mateu de Bages i es guarda a l’Arxiu de Montserrat. Es tracta d’una venda de tres porcions de terra que fa una parella de propietaris. D’una declaren que l’obtingueren per aprisió d’una terra règia que es troba en el territori d’Osona, en el terme del Castell d’un tal Terçol. La data d’aquest document és l’any 898, que indica que llavors ja existia el lloc i el terme de Castell de Terçol o Castellterçol.

Amb un territori ben constituït, amb la terra repartida entre diversos propietaris, bé que encara poc poblada i amb notables extensions ermes, i un nom ben definit de terme de Castell de Terçol o Castellterçol, aquest bocí de terra osonenca o bagenca entrava a la història l’any 898, ara fa, per tant, quasi 1100 anys.

 

Com s’arriba a la festa dels Tres Tombs a Castellterçol?

Podeu anar per carretera amb el vostre vehicle personal o en transport públic.

En autobús a través de:
– Sagalés línia Oló- Barcelona
– Castellà línia Vic- Castellterçol- Moià- Manresa.

 

Una ocasió ideal per fer una escapada amb els nens i gaudir de la tradició dels Tres Tombs a Castellterçol!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *