Tot Sants a Calaf

Categories: 11 Festes al novembre.

A Calaf, se celebra cada any la diada de Tot Sants amb un Fira per a families i nens també.

Calaf

És una vila i municipi situat a la comarca de l’Anoia pertanyent a l’Alta Segarra. El terme municipal està delimitat des del nord i seguint el sentit de les agulles del rellotge amb: Calonge de Segarra, Sant Pere Sallavinera, Els Prats de Rei, Sant Martí Sesgueioles i Pujalt.

Calaf és situat a la zona septentrional de la comarca de l’Anoia, dins de l’altiplà al qual dóna nom. El terme de Calaf és a una alçada de 680 metres sobre el nivell del mar.

Aquest altiplà és anomenat altiplà de Calaf o Alta Segarra. El sentit popular sempre ha distingit entre l’alta i la baixa Segarra. L’alta Segarra és un conjunt d’altiplans, d’entre 600 i 800 metres sobre el nivell del mar, a l’est de la Segarra, entre els quals es troba l’altiplà de Calaf, que actualment constituex la part nord de la comarca de l’Anoia.

Així doncs, Calaf és la capital indiscutible d’aquesta subcomarca, la qual engloba els municipis de Calonge de Segarra, els Prats del Rei, Castellfollit de Riubregós, la Molsosa, Pujalt, Sant Martí de Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera, Veciana i part del municipi de Rubió.

 

Tot Sants a Calaf 

Per Tots Sants a Calaf, s’organitza una fira relacionada amb els productes gastronòmics d’aquesta diada. La fires es complementa amb exposicions d’altres productes artesanals de la temporada, concursos de torradors i de menjadors de castanyes i altres activitats, com explicacions de rondalles als infants i escenificacions teatrals.

Cada any més de 90 kg de castanyes i 70 litres de mistela es reparteixen entre els assistents a la Fira de Tots Sants a Calaf. Les “castanyeres” de l’associació ARCA són les encarregades d’oferir al públic aquest tast, gentilesa de l’Ajuntament.

Una quarantena de parades d’allò més variades prenen part en la Fira, que ocupa la plaça Gran, la plaça de les Eres i els carrers Progrés, París i Viena. Els visitants van poder comprar també els tradicionals alls, i admirar l’acolorida mostra de fruits de tardor instal·lada al bell mig de la plaça.

S’organitzen també, un munt d’activitats relacionades amb la tradicional castanyada:

  • Torrada de castanyes i moniatos, amb torradores i paelles castanyeres
  • Repartiment de castanyes i moniatos, degustacions gratuïtes
  • Mostra de fruits de tardor: moniatos, pomes, codonys, nespres, serves, magranes, caquis, remolatxes, blat de moro, garrofes, mandarines, nous, cireres d’arboç…

Pares i nens podreu trobar parades de productes artesans, fruits de tardor, castanyes i mistela.

 

A on?

La fira te lloc a la plaça Gran i a la plaça de les Eres

 

Quan?

Durant el dia 1 de novembre.

 

Com arribar

L’actual xarxa viària permet copsar la situació del municipi de Calaf convertit en un important nucli de comunicació tant intracomarcal com regional i estatal.
L’Autovia A2 (Barcelona-Madrid) continuant després de Jorba per la C-1412, direcció Andorra. Aquesta ha estat des de sempre la ruta tradicional i la més curta per anar a Andorra.
C-25 Eix transversal Lleida – Girona , amb dos accessos al municipi, un a l’est coincident amb el Polígon Industrial “Les Garrigues” (sortida 107) i un altre al nord, per entrar al nucli urbà, (sortida 103). Atenció! En obres, consulteu les afectacions al trànsit (gener 2012).
Calaf, compta a més amb una estació de la companyia ferroviària RENFE en la seva línia Barcelona-Lleida; així com amb diverses línies regulars d’autobusos: Alsina Graells (La Seu d’Urgell-Igualada-Barcelona), Hispano Igualadina (Calaf-Igualada-Barcelona) i Transports Castellà (Calaf-Manresa).

 

 Gaudiu de la festa de Tot Sants Calaf! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *