Torna l’ou ballarí pel Corpus

Categories: 06 Festes al juny.

El 1637 Barcelona ja va celebrar una de les tradicions més singulars i amb més misteri del Corpus Christi: l’ou com balla. No se’n coneix l’origen i encara avui els estudiosos no es posen d’acord sobre el seu significat. Una interpretació diu que es tracta d’una exaltació de l’eucaristia, representada per l’ou, mentre que altres versions hi veuen la plenitud de la primavera, l’esclat de la fecunditat i de la vida. També es diu que l’ou com balla va sorgir com un entreteniment dels nobles del carrer de Montcada mentre esperaven el pas de la processó del Corpus.

Sigui com sigui, diferents edificis de la ciutat ofereixen als ciutadans la possibilitat de gaudir d’aquest esdeveniment fins el 2 de juny. Així, l’Arxiu Històric de la Ciutat (Casa de l’Ardiaca), el claustre de la Catedral o l’Ateneu Barcelonès, entre altres, guarneixen les seves fonts i fan ballar l’ou. Un altre lloc on es podrà veure aquest espectacle és el Centre Cívic Can Deu, a les Corts.

I un any més l’Ajuntament obre les portes als ciutadans. El mateix 30 de maig , de deu del matí a vuit del vespre se celebra una jornada de portes obertes amb l’actuació del Trio de Jazz del Conservatori del Liceu. Una de les novetats d’aquest any serà el canvi de guàrdia de La Coronela de Barcelona, la milícia de la ciutat durant la guerra de Successió.

La processó del Corpus

L’altre acte important de les festes és la processó del Corpus. Se celebra a Barcelona des del 1320. La processó ha estat origen de molts elements d’imatgeria festiva, com ara els gegants, els capgrossos o el bestiari, així com de balls populars.

El diumenge 2 de juny, un quart d’hora abans de l’inici de la processó, a les 19.15 hores, sortiran de l’Ajuntament els gegants i els nans, l’Àliga, els Cavallets Cotoners, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca i el Dofí, els balls de bastons i diversos grups de música tradicional i popular en direcció a la plaça de la Catedral.

Des d’allà s’iniciarà el recorregut de la processó, que passarà pel carrer dels Arcs, el Portal de l’Àngel, el carrer Comtal, la Via Laietana i el carrer de Joaquim Pou, fins a arribar, de nou, a l’avinguda de la Catedral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *