Sant Jordi

Categories: 04 Festes a l'abril.

El 23 d’abril, els catalans i catalanes sortim al carrer per celebrar la festivitat de Sant Jordi, patró de Catalunya, el Dia del Llibre i la Fira de les Roses.

 • La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s’engalanen amb la bandera de Catalunya. Les roses, els llibres i les senyeres ocupen els carrers i les places d’arreu.
 • A tot Catalunya es venen llibres i roses, però és a la Rambla de Barcelona on l’esdeveniment arriba a la seva màxima expressió.
 • És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries properes estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si és diumenge. També hi ha lectures de poemes o de fragments de llibres i els teatres i sales d’espectacles fan promocions especials.
 • Una bona oportunitat per regalar a tots els pares i mares el nostre llibre: Les 100 llistes per a pares i mares
 • El mètode checklist, juntament amb Petit Explorador, et proposa 100 llistes que abracen els diferents temes que caldrà que tinguis en consideració ara que ets pare/mare i que afecten tots els àmbits de la teva vida: el personal, de salut, cultural, d’entreteniment i, en general, el dia a dia.
 • En quant a les roses es transformen en un negoci, hi ha parades amb reivindicacions polítiques, per ajudar a organitzacions humanitàries, per recaptar fons per escoles o simplement per a aconseguir alguns diners extra.
 • Els mitjans de comunicació fan retransmissions en directe des dels punts més emblemàtics. Però sobretot cal destacar l’ambient festiu que genera la diada. Es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s’afegeixen a l’atrafegada agenda cultural catalana.
 • La diada de Sant Jordi ha estat declarada Festa Nacional de Catalunya per la Generalitat, però aquest dia no és festa laboral: és feiner i lectiu per als estudiants.
 • En el món educatiu es realitzen Jocs Florals, és un dia de festa grossa i participació en què la paraula impresa i recitada té tot el protagonisme. Si esteu buscant alguna idea original per explicar a la classe la llegenda consulta les nostres activitats!

Diada de Sant Jordi

 • El dia de Sant Jordi ja fa segles que se celebra. Si originàriament era una festa de gent de cavalleria, a mitjans del segle XV es va anar popularitzant, sobretot després del 17 d’abril de 1456, quan la Generalitat de Catalunya va animar la població a participar-hi. Fou aleshores que va sorgir el costum, mantingut fins els nostres dies, de regalar roses a les dames.
 • La llegenda de Sant Jordi fou molt celebrada durant el segle XIX, quan el moviment romàntic de la Renaixença la prengué com un símbol de les llibertats nacionals que calia recobrar i que va afavorir l’arrelament de la festa.
 • Però no fou fins ben entrat el segle XX que la diada es va revestir amb tots els elements que avui la fan tan excepcional. En efecte, el 7 d’octubre de 1926 es va fer per primera vegada el Dia del Llibre, en commemoració del naixement de l’escriptor Miguel de Cervantes Saavedra, autor del Quixot. La idea sorgí de l’escriptor i editor valencià Vicent Clavel Andrés, que la va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Quatre anys més tard, el 1930, aquest dia es traslladà al 23 d’abril, diada de Sant Jordi i data de la mort de Cervantes. Finalment, el 1995 l’Organització de les Nacions Unides de l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre.
 • La diada de Sant Jordi, en què la tradició marca que les persones que s’estimen es regalin llibres i roses, ha esdevingut el dia dels enamorats per excel·lència a Catalunya.

Dites entorn Sant Jordi: 

Sant Jordi arribat
surt la cuca del forat.

Per Sant Jordi
s’han de treure les unces al sol
i el que no les trau
és perquè no n’hau.

Bon Sant Jordi i Santa Creu,
hi haurà vi per tot arreu.

Bon sol per Sant Jordi i per Sant Marc
podràs veure el vi a raig.

Dos mesos abans de Sant Jordi
sembra el teu ordi.

Per Sant Jordi
l’espiga a l’ordi.

Per Sant Jordi
vigila ton ordi;
si en veus una espiga ací,
altra espiga allà,
ves-te’n a casa
que prou ordi hi haurà.

Per Sant Jordi
cava ton ordi,
per Sant Robert
que ja el tinguis cobert,
que per Sant Marc
ja faràs tard.

L’ordi, si per Sant Jordi
és espigat
per Sant Joan
és madurat.

Si trona per Sant Jordi,
blat,xeixa i ordi.

Si plou per Sant Jordi
les cireres en orris.

Si plou per Sant jordi,
ni prunes ni ordi.

Pluja per Sant Jordi i per Sant Marc,
porrons i barrals trencats.

Quan per Sant Jordi gela,
mal any de peres.

No diguis hivern passat
que Sant Jordi no hagi estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *