Repensem el pati escolar amb 5 idees senzilles i econòmiques

Categories: Educació i nens.

Fa un temps vam donar-vos alguns consells per millorar la vostra aula escolar de forma fàcil i econòmica. Avui, al Petit Explorador, volem donar-vos algunes idees per innovar també en l’espai d’oci, el pati.

Si donem una ullada a molts dels patis als quals juguen els alumnes avui, comprovarem que són idèntics als de fa vint o més anys. El problema és que quan l’escola té diners per invertir, normalment el pati és un dels últims llocs on es destinen els recursos.

Però la realitat, és que quan els nens estan jugant al pati, també estan aprenent. Per això implicar a tots els alumnes oferint-los diferents opcions variades deuria ser prioritari per l’escola. I és que tots sabem que la majoria de patis estan fets al voltant del joc de pilota, especialment el futbol s’ha convertit en el rei indiscutible del pati. Mentrestant, els altres, alumnes s’adapten com poden al voltant.

Avui al Petit Explorador, t’oferim algunes idees per reinventar el pati de l’escola:

1. Acostem la natura als nens

Repensem el pati escolar

Podem complementar l’ensenyament a través d’un llibre o de les pantalles amb l’espai exterior. Aprofitem una part del pati per poder observar la naturalesa i experimentar-la de forma directa.

idees per reinventar el pati de l’escola Repensem el pati escolar Repensem el pati escolar

No cal gastar molts diners, hi han solucions senzilles i econòmiques per reinventar el pati de l’escola. Introduir sorra, terra i aigua. Els nens no necessiten res més. I es poden fer mil coses: un hort ecologic a l’escola, un sorral, fonts amb circuits d’aigua…

idees per reinventar el pati de l’escola

L’hort escolar és una cosa que tota escola hauria de tenir per ajudar a comprendre els cicles de la vida, la cura cap a les plantes i la naturalesa.

 

2. Desnivells

Els desnivells no solament són divertits sinó que ajuden a estimular i treballar la motricitat gruixuda i l’equilibri. També podem afegir tobogans com rampes les quals es col·loquen sobre el desnivell de terra. Poden ser un recurs molt econòmic:

idees per reinventar el pati de l’escola

 • Unes simples muntanyes i dunes poden donar per a hores de diversió.

idees per reinventar el pati de l’escola

 • Es poden crear també desnivells i circuits amb roques, pneumàtics vells, troncs… Els circuits de són ideals per estimular la motricitat, la coordinació, l’equilibri… i poden delimitar espais, marcar zones, etc.

idees per reinventar el pati de l’escola

 • Parets d’escalada, que és l’opció més ràpida i econòmica (sempre ha d’haver-hi material de seguretat sota o terra amortidors).

 

3. Casetes i cabanyes

Els refugis conviden al joc imaginatiu i simbòlic i també als jocs entre diversos nens. Per construir-ho tenim varietat de materials que individualment o combinats poden donar-nos espais estimulants.

idees per reinventar el pati de l’escola

Les casetes poden servir tant per jugar a recer, com per amagar-se, dues sensacions que encanten als nens. Ja sigui per representar diversos jocs simbòlics com per reposar en un espai limitat i acollidor.

 

4. Racó de lectura

idees per reinventar el pati de l’escola

També podem incorporar una biblioteca exterior. Llegir és divertit i educatiu, i és una activitat que no esta reservada exclusivament a l’interior.

idees per reinventar el pati de l’escola

Ensenyem als nens que la lectura és una activitat que podem practicar en qualsevol moment.  Hi ha diversos llibres de lectura: de Jerónimo Stilton, còmics, contes,…

 

5. Afegim altre jocs al pati

A part de les pistes de futbol i basquet que afavoreixen el joc en equip. També podem incorporar elements amb varietat de textures per jugar/experimentar amb elles, elements de motricitat… afavorint la presència d’elements que convidin a la imaginació.

idees per reinventar el pati de l’escola idees per reinventar el pati de l’escola idees per reinventar el pati de l’escola

Poden ser des de jocs dibuixats a terra, elements per crear musica, escenaris teatrals, fins a una cuineta d’exterior.

idees per reinventar el pati de l’escola

Trobareu moltes més idees originals al Pinterest de Petit Explorador!

 

Repensem el pati escolar amb aquestes 5 idees senzilles i econòmiques. Transformem els patis escolars en espais educatius per aconseguir la nostra escola del segle XXI i oblidar-nos per sempre dels patis grisos.

 

Treballes a una escola o centre educatiu? Vols que t’ajudem a buscar idees per reinventar l’escola? Envia’ns un mail i t’expliquem com! 

Comentaris

 1. Masefa

  Bones, sóc mare de tres nins que van a una escola pública de Palma de Mallorca avon s ha iniciat un projecte de canvi del pati… M’encantaría que ens ajudessis a buscar idees per reinventar-lo.
  Gràcies.

  • Bon dia Masefa,
   Ens encanta que des de l’escola es facin aquestes iniciatives! I encara ens agradaria més poder participar en el vostre projecte! La nostra forma de treballar és anar a veure el pati del col·legi, i assistir a les reunions que s’organitzen per parlar del tema, etc. Però malauradament Petit Explorador és una empresa de Barcelona i no ens podem desplaçar fins a Mallorca.
   Tot i així, si esteu pensant en un altre tipus d’ajuda, ens podeu contactar a: info@petitexplorador.com
   Moltes gràcies.

 2. Cati Brandon

  Hola, hem passa com a molts que han dixat comentari. Estic a l’AMPA del col·le de la meua filla i la setmana que ve ens reunim per crear una comissió que replantege el pati per tal de millorar-lo. Ens podríeu ajudar?

 3. Cati Brandon

  Hola, sóc membre de l’AMPA i com molts dels contactats prèviament, també tenim inquietuds respecte la millora del pati dels nostres fills. Setmana que ve ens reunim per crear una comissió encarregada del tema. Ens podríeu ajudar a millorar-lo?

 4. Jèssica

  Bones!!
  Sóc membre de l’AMPA i aquest mes hem de crear una comissió per “millorar” el pati. Ens agradaria poder enrriquir-nos amb els vostres coneixements.
  Moltes gràcies!

 5. Josep Ferrer

  Hola! Sóc un mestre de primària i m’han agradat molt estes idees. L’any passat vam crear la comissió de pati per mirar de millorar-lo i baixar la conflictivitat. Ara estem un poc estancats i també un poc desmotivats perquè no acaba de funcionar tot el que vam fer el curs passat. Ens vindria bé una ajudeta. Gràcies.

 6. Olga González

  Hola!
  Sòc mare i estic dind l’Ampa de l’escola del meu fill, en la comissió de pati…. Tot just ara s’ha creat una comissió mixta (mestres, alumnes i famílies) per repensar el pati escolar.
  I sí, ens encantaria que ens ajudèssiu a buscar idees per reinventar el nostre pati.
  Mooooltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *