Por a Papa Noel i els Reis Mags

Categories: Educació i nens.

Alguna vegada has portat al teu fill a veure al Papa Noel i els Reis Mags i s’ha posat a plorar? En alguna ocasió has anat amb el teu fill a portar la carta i ha acabat amagat darrere teu?

És molt freqüent que el teu fill passi per una etapa en la qual tingui por a Papa Noel i els Reis Mags. Encara que saben que no passa res, els reis són bons, estimen molt als nens, els porten regals… És molt comú veure a nens espantats i plorant davant d’aquests màgics personatges.

Por a Papa Noel i els Reis Mags

Els plors desconsolats al veure al Papa Noel i els Reis Mags són normals i naturals en l’edat. Normalment entre els 6 mesos i els 4 anys més o menys. Només és una manifestació de la por als estranys i al desconegut. Per la seva banda, cal tenir en compte que cada nen manifesta la por d’una manera diferent. Alguns es mostren tímids, uns altres surten corrents, uns altres criden, etc.

La por no és una cosa dolenta. En realitat les pors infantils és una cosa pel que han de passar tots els nens durant els seus primers anys de vida, i cada nen té por a alguna cosa diferent. Aquestes pors són una reacció davant alguna cosa desconegut com una alerta de protecció, una reacció adaptativa davant un perill. A més si a això li sumem els estranys vestits, les enormes barbes, les músiques, les llums i tots els estímuls nous i cridaners és absolutament normal que se sentin espantats.

Una altra raó per la qual poden estar espantats és per les “amenaces”. Aquests personatges ho veuen i ho senten tot. Ells coneixen els seus pitjors secrets i si es porten malament poden rebre la temuda borsa de carbó. Molts es pregunten si poden aconseguir ser bons en les setmanes prèvies al Nadal i temen apropar-se a Papa Noel o als Reis Mags i que aquests els recordin alguna de les seves entremaliadures.

Com cal actuar davant de la por a Papa Noel i els Reis Mags?

A mesura que el nen creix i va madurant les pors es van superant. Clar que els pares som fonamentals per ajudar-los a superar-ho a través de la nostra compressió i afecte. És molt important que estiguem tranquils, i que no sentin que estem enfadats, molests o decebuts, ja que això reforçaria una idea equivocada.

El nostre fill ha de sentir que estem aquí per ell. Si no li ve de gust fer-ho no passa res ja tornarem un altre dia o no, o que si només vol mirar-ho des de lluny pot fer-ho. És essencial que entengui que estem allà perquè el nen gaudeixi i s’ho passi bé.

Hem de respectar al nen i no forçar-ho a estar amb un personatge que no coneix i li fa sentir insegur. Tenir la foto del petit en el seu primer nadal pot ser molt bonic, però no el pressioneu perquè és el de menys si el nen no vol.

Si no el veieu aterrorizat, però sí una miqueta insegur, una bona idea és que l’acompanyeu. Anar de la mà d’algú en què confien i que els protegeix els dóna major confiança i seguretat per enfrontar-se al desconegut.

Consells:

Procurar no utilitzar les típiques frases que intenten ajudar però no transmeten ni tranquil·litat ni solucions. Per exemple:

  • No tinguis por, només és Papa Noel/ els Reis Mags
  • Mira si tots els nens ho fan…

Podem substituir-les amb frases més empàtiques, comprensives que donin solucions, Per exemple:

  • Fill és normal que tinguis por. (intenta transmetre-li empatia i comprensió) Però Papa Noel/ els Reis Mags no et farà mal, estàs amb mi, jo et protegeixo. Si vols anem plegats fins a on tu vulguis. (transmet-li seguretat i confiança enfront d’aquesta situació desconeguda) I si no et ve de gust apropar-te no passa res, un altre any, quan siguis més gran ja no t’espantarà. (però deixa-li clar que ell decideix i si no se sent a gust no fa falta fer-ho)

De tota manera tampoc podem oblidar que cada nen és diferent. Alguns nens estan encantats de poder conèixer-los d’a prop, donar-los la carta en mà, parlar amb ells, i fins i tot alguns fer-li un petó i el que faci falta.

Però això no significa res. Potser el nostre fill té por a Papa Noel i els Reis Mags però se sent còmode en altres situacions que a uns altres nens els produeix por. És important que no el comparem amb els altres nens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *