Pel·lícules sobre artistes per treballar a l’aula

Categories: Educació i nens.

12 pel·lícules sobre artistes per treballar a l’aula amb els teus alumnes. Amb aquestes pel·lícules podràs ensenyar als teus alumnes: més a fons la vida dels més famosos pintors, la relació de pintors i les seves muses, fragments on estan creant les seves obres, etc.

Gràcies a aquestes 12 pel·lícules sobre artistes, els teus alumnes podran aproximar-se de forma diferent al pensament i obra de l’artista. I, potser, comprendre millor el perquè de les seves pintures i de les idees que amb elles volen transmetre.

Pel·lícules sobre artistes per treballar a l’aula:

1. Antonio Gaudí, una visión inacabada (1974), de John Alaimo:

És un documental ficcionat sobre els últims dies de la vida del genial arquitecte. La pel·lícula recorre edificis tan significatius com La Pedrera o la Sagrada Família. En els quals l’artista desvetlla les claus de la seva creació i mostra els seus curiosos coneixements als seus aprenents i col·laboradors. Un material molt útil per treballar a l’artista i els seus edificis d’un mode diferent. El documental ofereix l’estat de conservació de les obres de Gaudí en els anys setanta i l’ordenació urbana de la Ciutat Comtal.

2. El misterio Picasso (1956), de Henri-Georges Clouzot:

A través d’aquest documental sobre Picasso pots mostrar als teus alumnes com treballava en el seu estudi el genial artista malagueny. Encara que la pel·lícula al complet pot resultar una mica monòtona, alguns fragments poden servir-te per explicar el procés de creació de les seves obres. No és una pel·lícula biogràfica, és un projecte audiovisual.

3. Vincent Van Gogh (2015):

Amb motiu del 125 aniversari de la mort d’aquest artista, a l’octubre de 2015 arribava a les sales de cinema el documental Vincent Van Gogh. Una nova mirada, un projecte que aborda una visió diferent del pintor després d’anys d’anàlisis de la seva obra i realitzat amb la col·laboració dels conservadors i historiadors del Museu Van Gogh de Ámsterdam.

4. Frida (2002):

Interessant guia didàctica per treballar la pel·lícula Frida. Una artista l’obra de la qual representa un món complex i personal que combina la tradició europea amb elements d’avantguarda, d’art colonial i mexicà. La pel·lícula se centra en la seva tormentosa relació amb Diego Rivera. Frida Kahlo va ser una dona radical i revolucionària en tots els aspectes de la vida.

5. Los fantasmas de Goya (2006), de Milos Forman:

Ambientada en l’Espanya de finals del segle XVIII, la pel·lícula narra, a través de la mirada de Goya, els fets convulsos que van marcar aquesta època: el final de la Inquisició espanyola, la invasió de les tropes napoleòniques i la restauració de la monarquia espanyola. El film mostra les persecucions i processos en els quals es veuria embolicat el genial pintor.

6. El tormento y el éxtasis (1965), de Carol Reed:

Adaptació de la novel·la homònima de Irving Stone, la pel·lícula reflecteix la complicada relació entre Miquel Àngel i el Papa Julio II durant els treballs de decoració de la Capella Sixtina, una obra que marcaria les seves vides i es convertiria en gran referent del Renaixement.

7. Pollock: la vida de un creador (2000), de Ed Harris:

Pel·lícula sobre la vida del pintor nord-americà Jackson Pollock, gran referent de l’expressionisme abstracte. El film et permetrà explicar als teus alumnes la complexa personalitat de l’artista, la seva relació gairebé física amb la pintura, i la seva invenció de la tècnica del dropping. En la pel·lícula apareixen també artistes com Lee Krasner, pintora i esposa de Pollock, o Willem de Kooning.

8. La pasión de Camille Claudel(1988):

És una pel·lícula biogràfica francesa de 1988 sobre la vida de l’escultora del segle XIX CamilleClaudel, germana del poeta, dramaturg i diplomàtic Paul Claudel i musa de Auguste Rodin.

9. Mr. Turner (2014), de Mike Leigh:

Excel·lent pel·lícula sobre la vida del pintor romàntic Joseph Mallord William Turner, el film il·lustra la passió amb la qual l’artista britànic, “el pintor de la llum”, se submergia en el seu treball. La pel·lícula inclou nombrosos detalls que poden ajudar-te a explicar als teus alumnes el seu mètode de treball, les característiques del romanticisme o el context en el qual s’inscriu la seva obra.

10. Renoir (2012), de Gilles Bourdos:

Els últims anys del pintor impressionista Pierre-Auguste Renoir queden retratats en aquest film, que centra l’atenció en la relació de l’artista amb la seva jove musa Andrée Heuschling. Alegre i decidida, Andrée marcaria també la vida del seu fill Jean, que va acabar convertint-se en un prestigiós cineasta. El film pot ajudar-te a explicar l’ús de la llum en els quadres de Renoir.

11. Henri de Toulouse-Lautrec (1998), de Roger Planchon:

Sabies que Toulouse-Lautrec va ser el primer artista que va poder exposar la seva obra en el Louvre en vida? Aquesta pel·lícula de 1998 ens explica la història d’aquest pintor i cartellista francès que va destacar per la seva representació de la vida nocturna parisenca de finals del segle XIX.

12. Around and About Joan Miró (1955), de Thomas Bouchard:  

És un retrat documental de l’artista. Un dels millors moments del film és una seqüència de vuit minuts de durada en el qual Miró crea una pintura, aquest material audiovisual brinda l’oportunitat de veure el peculiar i íntim procés creatiu de l’artista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *