Pel·lícules per treballar el segle XIX a classe

Categories: Educació i nens.

Al Petit Explorador avui us volem oferir un recull de pel·lícules per treballar el segle XIX a classe.

Pel·lícules per analitzar les fites històriques a través del cinema, recursos interessants per treballar multitud d’aspectes del temari. Eines per a complementar el dia a dia a la classe, idees per documentar-se sobre personatges o passatges històrics…

 

Al Petit Explorador hem recopilat pel·lícules per treballar a l’aula de socials el segle XIX: 

Guerra i pau

Adaptació de la novel·la homònima de Leon Tolstoi. Rússia contempla l’implacable avanç de les tropes napoleòniques cap a les seves fronteres. Abans, els aristòcrates, la gent corrent i els serfs vivien en mons completament diferents. Ara, la necessitat de defensar la pàtria els ha convertit en companys d’armes. És una pel·lícula una mica llarga però amb notable rigor històric.

 

Los fantasmas de Goya

Ambientada en l’Espanya de finals del segle XVIII. La pel·lícula narra, a través de la mirada de Goya, els fets convulsos que van marcar aquesta època: el final de la Inquisició espanyola, la invasió de les tropes napoleòniques i la restauració de la monarquia espanyola. El film mostra les persecucions i processos en els quals es veuria embolicat el genial pintor.

 

Tiempos modernos

Extenuat pel frenètic ritme de la cadena de muntatge, un obrer metal·lúrgic acaba perdent la raó. Després de recuperar-se en un hospital, surt i és empresonat per participar en una manifestació en la qual es trobava per casualitat. A la presó, també sense pretendre-ho, ajuda a controlar un motí, gràcies a la qual cosa queda en llibertat. Una vegada fora, reprèn la lluita per la supervivència en companyia d’una jove òrfena a la qual coneix al carrer. Chaplin tracta els problemes que acuitaven a la classe treballadora en els EUA de la Depressió.

 

Pozos de ambición

Ambientada en el boom del petroli a la frontera de Califòrnia a principis del segle XX. Una història sobre la família, l’avarícia i la religió. Daniel Plainview, es trasllada a una miserable ciutat amb el propòsit de fer fortuna. Però, a mesura que es va enriquint, els seus principis i valors desapareixen i acaba dominat per l’ambició.

 

Gangs of New York

Aquesta èpica pel·lícula mostra les lluites ètniques, de classes i d’ideologies. Lluites que a finals del segle dinou i principis del segle vint van assentar les bases de la ciutat de Nova York i fins a cert punt dels Estats Units. Una denúncia de les miopes actituds que en aquella època generaven gran injustícia per als immigrants, el treball i embranzida dels quals van ajudar a formar la societat nord-americana.

 

Novecento

Resumeix un segle convuls de la història d’Itàlia. I escenifica la vigència de la lluita de classes en el continu enfrontament entre els seus protagonistes que, no pel seu allunyament ideològic, deixen de ser amics.

 

Amistad

Una història trepidant que mostra l’esclavitud tal com va ser. El vaixell espanyol Amistat transporta un carregament d’esclaus que s’amotinen i es cometen diversos assassinats. El navili acaba calant en aigües nord-americanes i llavors es dóna inici a un judici en el qual els abolicionistes tractaran de defensar als esclaus negres. Un film perfecte per reflexionar sobre la barbàrie de el ‘home civilitzat’ i els avanços que han fet les societats en matèria de tolerància.

 

Oliver twist

Adaptació cinematogràfica de la novel·la de Charles Dickens. El film narra les aventures d’Oliver Twist. Un noi que abandona l’orfenat on viu i marxa a Londres on, amb la major innocència, entra a formar part d’un grup de joves carteristes sota la direcció del vell Fagin.

 

La Guerra del opio 

Davant l’alarmant i desenfrenat abús del comerç de l’opi l’emperador ordena que es combati ràpidament aquesta terrible plaga. Els més importants comerciants d’opi són detinguts i condemnats a mort. I més de 20.000 caixes d’opi són confiscades i cremades. El parlament britànic es reuneix urgentment i després d’una votació es declara la guerra a Xina. Amb la pel·lícula es treballa la capacitat de domini d’occident sobre altres civilitzacionsi la connexió entre els interessos comercials privats, el govern i l’exèrcit britànic.

 

El último emperador 

A Pequín, durant 1908, neix una nova era per la Xina imperial, ja que xina comença a enfonsar-se. Pu Yi, un nen de tres anys, és arrencat dels braços de la seva mare enmig de la nit, i conduït fins a la Ciutat Prohibida.

 

El último samurái 

Ambientada al 1876 a la societat japonesa. Quan es comença a donar pas a al valors més occidentals davant dels valors ancestrals del valor i el sacrifici japones. Però aquesta decadència no només està present en la societat japonesa sino també en la Guerra Civil nord-americana, en les batalles contra els indis. Nathan (americà) i Katsumoto (japonès), coincideixen quan han de formar un exèrcit que vol acabar amb els samuráis. La seva estada de Nathan amb aquests lluitadors ancestrals li havia despertat de nou aquells records i conviccions que creia tan importants.

 

I si voleu treballar altres temes us recomanem:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *