Parc Natural de l’Alt Pirineu

Categories: Excursions amb nens i Parcs Naturals.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu reparteix el seu territori per les comarques del Pallars Sobirà i el nord de l’Alt Urgell i comprèn una bona part del Pirineus axial català. Els seus 69.850 ha, hectàrees ho converteixen en parc natural més extens de Catalunya i en ell es localitzen les màximes altituds del territori.

Parc Natural de l’Alt Pirineu combina els paissatges alpins amb els boscos i prats d’herba. És el Parc Natural més gran de Catalunya, representa el 55’5% del territori total del Pallars Sobirà.

En ell, hi podrem veure les pastures, pobles petits d’arquitectura tradicional, estanys d’aigües blaves i cristal·lines… En fi, es tracta d’un espai meravellós per gaudir de la natura amb els nens.

On?

El territori del parc s’estén pels municipis d’Alt Àneu, La Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alins, Esterri de Cardós, Farrera, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia i Vall de Cardós a la comarca del Pallars Sobirà; i les Valls de Valira i Montferrer i Castellbò, a la de l’Alt Urgell.

Que hi podem veure?

Gràcies a laa complexitat orogràfica, l’extensió, la diversitat de paisatge i la varietat d’altituds existents donen lloc a mostres molt variades i riques d’estructures geològiques, ecosistemes, hàbitats, comunitats vegetals i espècies animals.

Cal esmentar la llacuna de Certascan, que és la llacuna glacial més extensa de Catalunya, o la Cigalera de l’Obaga de Valeran (que constitueix una dels avencs més profunds del territori català.)

Es localitzen, també, un significatiu nombre d’espècies de flora d’especial singularitat i interès, nou de les quals estan declarades com estrictament protegides.

Un reflex de la gran importància faunística de l’àmbit del parc és l’alt nombre d’espècies d’interès de la fauna vertebrada, algunes en situació d’amenaça o de vulnerabilitat.

Un dels principals valors de la riquesa d’aquesta zona és el seu extens patrimoni arqueològic i arquitectònic, principalment relacionat amb l’art romànic. Encara que habitualment es troben en els nuclis de població, gairebé sempre externs a l’àmbit del parc natural, destaquen les nombroses mostres de béns artístics religiosos (retaules, talles, orfebreria, etcètera).

NORMES DEL PARC

Al ser un parc natural hem de tenir en compte les normes i explicar-lis als nens el significat i la importància de respectar-les. Si expliques als teus fills on aneu i el valor del espai que visitareu et sorprendrà veure com entendràn més fàcilment el sentit de les normes.

  • El Parc disposa d’una extensa xarxa d’itineraris a peu senyalitzats. Si els resseguiu podreu visitar els indrets més significatius d’aquesta zona.
  • Hi ha camins senyalitzats d’accés restringit només a veïns i serveis, en els quals l’accés comú general en vehicles motoritzats hi resta prohibit. Algunes vies estan tancades temporalment durant el període d’hivern i primavera. Respecteu la senyalització informativa.
  • Part del territori del Parc Natural és de propietat privada. Procureu que la vostra visita no molesti la gent que viu al territori i no camineu per mitjà de cultius i prats de sega.
  • Si obriu un filat o una tanca, cal que els tanqueu després de passar-hi, ja que mantenen el bestiar al seu lloc.
  • L’acampada lliure no és permesa. Només es pot pernoctar (bivac o tenda de campanya) de 20:00 a 8:00h; fora d’aquest horari no hi pot haver cap tenda muntada. Si viatgeu amb autocaravana, cal que us dirigiu als càmpings o zones d’acampada controlada, per tal de poder-hi pernoctar.
  • Per motius de seguretat i conservació, és rigorosament prohibit encendre foc, excepte a les àrees d’esbarjo dotades amb barbacoes amb mataguspires.
  • No es poden llençar deixalles. Endueu-vos-les i dipositeu-les als contenidors dels pobles. Procureu dipositar cada deixalla al contenidor corresponent.
  • Els gossos que porteu al Parc cal que vagin lligats en tot moment, ja que poden causar molèsties al bestiar o a la fauna salvatge. No colliu plantes silvestres. N’hi ha una bona part que són escasses o estan protegides, i tenim el deure i la responsabilitat de conservar-les.
  • No espanteu els animals salvatges ni feu res que els pugui perjudicar: observeu-los a distància i gaudiu-ne sense interferir en el seu comportament. No els doneu menjar, ja que poden perdre la por a la gent.

 

Que podem aprendre? 

El Parc Natural de l’Alt Pirineu dona a les families una oportunitat ideal per visitar amb nens un espai diferent i ensenyar-lis a respectar la natura i el seu entorn.

El bon estat de conservació que gaudeixen, en general, aquests espais, accentua, encara més, el valor global del parc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *