Parc del Laberint d’Horta

Categories: Parcs urbans especials.

El Parc del Laberint d’Horta és un petit tresor amagat entre la Serra de Collserola i la Ronda de Dalt al costat del complex que avui en dia anomenem el Recinte Mundet. Unes instal·lacions conegudes pel seu Campus Universitari de Psicologia i Pedagogia, el seu centre d’educació secundaria IESM Mundet o els seus serveis socials com ara les residencies, centres de dia, fundacions i escoles d’educació especial.

Per a molts de nosaltres, el Laberint d’Horta ha passat sempre desapercebut amagat darrere del Velòdrom i no era un espai amb gaire rellevància en comparació amb altres atractius de la ciutat pel que fa l’interès local o la seva coneixença. Com a jardí museu, molta gent coneixia de la seva existència però poca n’havia entrat. No ho era fins avui que degut a la massificació turística que comencen a patir alguns barris cèntrics de Barcelona, s’ha decidit renovar l’oferta i descentralitzar la difusió dels seus atractius. En aquest nou llistat el Parc del Laberint té molts números per consolidar-se com un important enclavament en aquest procès redistributiu de fluxos turístics, i és per això que l’Ajuntament comença a millorar i treballar la seva accessibilitat i senyalització com a patrimoni existent de la ciutat.

No en va s’està treballant en aquest camp, els seus jardins han estat utilitzats molts cops com a plató de cinema degut a la particularitat de tenir dos vessants estètiques: la neoclàssica i la romàntica que conjunten la decoració en sintonia l’una amb l’altra; la varietat de vegetació que s’hi pot trobar com també la seva ubicació allunyada ideal per les passejades envoltades de pau i silenci. Era, i és, qüestió de temps que acabi esdevenint un important atractiu de la nostra ciutat.

L’existència d’aquest recinte ens porta al segle XVIII quan el marquès de Llupià, Antoni Desvalls, encarregà a l’arquitecte italià Domenico Bagutti la construcció d’un jardí neoclàssic als terrenys de la seva finca el 1791. S’inaugura el 1808 i, a mitjans del XIX, els seus descendents decideixen ampliar el jardí sota les línies romàntiques, essent així com el jardí s’amplia i es completa sota la influencia del romanticisme l’any 1853, pràcticament 60 anys després del seu començament. La família Desvalls en va continuar sent la propietària fins que el 1970 cedeixen els terrenys a l’Ajuntament de Barcelona, aquest obrirà la finca l’any 1971 com a parc públic.

A banda de ser el primer jardí, encara existent d’aquestes característiques, construït a Barcelona, el Parc del Laberint gaudeix d’una particularitat que el fa molt recomanable per passar el dia amb la família. Sigui per l’adaptació de les seves instal·lacions per als visitants com ara els lavabos i el bar, l’àrea de joc i esbarjo a l’entrada, la font d’aigua potable, el pàrquing de vehicles o el recorregut accessible creat perquè pugui visitar-ho tothom sense cap impediment. Afegint-hi la tranquil·litat de la que gaudeix el parc o la conjunció d’elements visuals i sensorials que ens aportarà participar en aquesta experiència.

En cas d’ésser un grup, el Petit Explorador us pot facilitar un servei de guia per a un mínim de 10 persones (amb preu especial a partir de les 20) que podeu concertar per telèfon al 93 205 99 12 o bé a través de la web. A més els grups escolars de primària o secundària poden realitzar els dossiers proposats pel Programa d’Activitats Escolars de l’Ajuntament de Barcelona, on es realitzen activitats relacionades amb la sostenibilitat mediambiental i l’ús de l’aigua dins del Parc del Laberint.

El recinte del Parc del Laberint d’Horta consta de 4 parts principals:

  • Jardí Públic: Lloc de lliure accés davant de l’entrada on trobarem un petit quiosc de restauració, àrees de joc infantil amb tobogans i sorrals, bancs i taules per poder fer el pic-nic abans d’entrar al parc (dintre no està permès menjar), i podrem contemplar l’entrada de la Finca Desvalls. Aquest edifici és un mas que contrasta amb l’estètica del parc, però cal fixar-se que darrere està adjunt a l’anomenada Torre Sobirana, una construcció defensiva medieval d’origen encara incert.
  • Jardí Neoclàssic: És la part i atractiu principal del parc. Coronat pel Pavelló Neoclàssic i la font de la Nimfa Egeria, on veiem les carpes de l’estany com neden i pugen cap a la superfície a menjar pa. Durant el seu recorregut trobareu bustos, escultures i altres al·legories que ens evoquen els déus clàssics propis de la mitologia grega, incloent-hi el Laberint que dóna nom al parc. Atreviu-vos a entrar i trobeu la sortida entre les atapeïdes parets de xiprers, valdrà la pena!
  • Jardí Romàntic: A l’ala esquerra del parc trobem la segona fase de la construcció de la família Desvalls, un passeig descendent des de la Cascada fins a l’Antic Jardí Oriental on tenim moltes possibilitats de caminets a recórrer, tot seguint el circuit d’aigües on de vegades neden les tortugues aquàtiques que l’habiten, i veient com la natura i l’obra de l’home es fonen en una sola imatge per gaudir-la relaxadament.
  • Jardí dels Boixos i Jardí Domèstic: Dins de la mateixa decoració de tendència neoclàssica, el jardí domèstic és l’única part de lliure accés dins de la visita en aquesta banda del parc, ja que el jardí dels Boixos és un reduït pati (en comparació a la resta d’espais) de portes tancades però on podem apreciar l’exponent més important d’art topiari que caracteritza l’excel·lència decorativa del recinte.

És una visita molt recomanable per conèixer les vessants estètiques de la burgesia europea entre els segles XVIII i XIX, aprofitar la sort de conservar jardins d’aquestes característiques i dimensions a la nostra ciutat, i fer entrar en contacte els nostres nens amb el perfecte exemple d’harmonia entre els estils neoclàssics i romàntics amb el Parc del Laberint d’Horta com a resultant.

Com arribar:

  • Pg. dels Castanyers, 1-17
  • Metro: Línea 3 (Verda) Mundet  // Bus: 27,60, 73, 76 , B16// Vehicle privat: Ronda de Dalt. Sortida 4 (Horta)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *