Llibres infantils per educar en la igualtat

Categories: Llibres i Jocs per nens.

Durant la infància, els patrons culturals són ensenyats, reforçats i legitimats per mitjà d’imatges, idees i actituds que es transmeten per l’educació formal i informal. Per això, és essencial, ensenyar als infants des d’una primerenca edat continguts que els ajudin a anar desconstruint missatges sexistes.

Els contes són un recurs educatiu de primer ordre i és important que intentem que siguin lliures de sexismes i estereotips de gènere. Per això avui al Petit Explorador et proposem un llistat de llibres infantils per educar en la igualtat.

 

1. Col·lecció Pequeña y Grande

L’editorial Alba Editorial va treure fa un temps una col·lecció de llibres il·lustrats “Pequeña y Grande” per tractar la igualtat de gènere amb nens.

Colección Antiprincesas

La vida i gestes de Dian Fossey, Ella Fitzgerald, Coco Chanel, Marie Curie, Amelia Earhart, Frida Khalo, Audrey Hepburn i Agatha Christie componen aquesta col·lecció.

Dones que en el seu moment van aconseguir destacar malgrat les dificultats que, pel seu gènere, van trobar. Un material perfecte per treballar el valor de les dones. A més, compta amb una narrativa àgil i unes il·lustracions cuidades que converteix aquests contes en tot un regal.

 

2. P de papá, de Isabel Martins

P de papá

Les tasques de cura dels infants encara segueixen sent molt més assignades i associades a les mares que als pares, per això, en aquest conte el focus està en el paper que els homes juguen en la criança de les noves generacions, endinsant als nens en un món on ells es converteixen en còmplices.

 

3. Rosa Caramelo, de Adela Turin

 Rosa Caramelo

Aïllada en un jardí, Margarita és l’única elefanta del grup incapaç d’aconseguir que la seva pell sigui de color rosa caramel. Quan els seus progenitors desisteixen d’imposar-li aquest aspecte, per fi descobrirà el significat de la llibertat i obrirà el camí de la igualtat per a les seves companyes.

4. Arturo y Clementina, de Adela Turin

Arturo y Clementina

Clementina no és feliç, malgrat tenir una gran casa amb moltes coses. No pot realitzar-se com a persona, doncs l’oprimeix el seu marit, que no li deixa fer res i la té tancada a casa. Però Clementina no pensa seguir així molt més temps.

Aquest llibre també és vàlid per a la prevenció de la violència de gènere.

 

5. Salvaje, de Emily Hughes

Salvaje

La història d’una nena que viu feliç en la naturalesa, on els óssos li han ensenyat a menjar, els ocells a parlar i les guineus a jugar. Ella és audaç, valent i increïblement lliure. Però un dia un nou animal entra en escena, un animal estranyament semblat a ella… Un conte que ens porta a preguntar-nos cuán “civilitzada” és realment la vida que portem.

 

6. Las princesas también se tiran pedos, de Autor Ilan Brenman

Las princesas tambien se tiran pedos

En aquest llibre es desmenteix l’estereotip de les princeses perfectes. Humanitza la figura dels contes de fades quan la petita Laura acudeix als llibres del seu pare per trobar la veritat sobre Ventafocs després que el seu amic Marcelo confessés en classe que el cos de la delicada protagonista del conte del mateix nom funcionava com el d’una persona normal.

 

7. Colorina Colorada, ya no quiero ser un hada, de Feministas Tramando (varias autoras)

 Colorina Colorada, ya no quiero ser un hada

Els contes reunits en aquest llibre compilatori poden llegir-se des d’una mirada àmplia, oberta, diversa, ecològica, intercultural, que d’alguna manera recullen l’imaginari feminista que pensa una societat sense lligams, sense discriminacions de gènere, d’ètnia, de classe, d’orientació sexual, totes elles, mirades que enriqueixen un altre món possible.

 

8. Oliver Button es una nena, de Tomie de Paola

 Oliver Button es una nena

A Oliver Button li deien nena perquè no li agradava fer les coses que feien els altres nois. Li agradava pintar, passejar pel bosc, disfressar-se i, sobretot, ballar. Va començar a anar a classes de dansa, i el dia que va actuar en el concurs de talents amb les seves brillants sabates de claqué, va deixar sorpresos als seus companys. Des de llavors, Oliver Button va deixar de ser una nena per convertir-se en un estel.

 

9. La Cenicienta que no quería comer perdices, de Nunila López

La Cenicienta

Encara que no és exactament un text dirigit a nens, es tracta d’un conte realment popular. En ell es narra la vida de Ventafocs després de la seva “van viure felices per sempre”, una història on la jove vegetariana es veu obligada a preparar perdius a partir de diferents receptes i sofrir el dolor dels seus peus que es troben permanentment tancats en un fabulós parell de sabatilles de cristall.

 

10. El dragón Zog, de Julia Donaldson

El dragón Zog

En aquest divertit conte els dracs són bons, les princeses volen ser metges i els prínceps no volen lluitar, sinó ser infermers. Ho aconseguiran junts demostrant que el preestablert pot trencar-se i cadascú pot ser el que més li vingui de gust.

 

Coneixeu més llibres infantils per educar en la igualtat? Ajudeu-nos a ampliar el llistat escrivint nous contes per treballar la igualtat als comentaris!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *