Les Santes de Mataró

Categories: 07 Festes al juliol.

Les Santes de Mataró se celebren cada any al voltant del 27 de juliol, que és el dia de les santes patrones de la ciutat de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana. És una Festa patrimonial d’interès cultural.

Les Santes de Mataró enguany vénen carregades d’activitats per a tots els públics, i també per a nens. Festa, aigua i diversió per a tothom a Les Santes!

La Festa

Què fa que Les Santes de Mataró sigui una de les millor festes majors de Catalunya? Una multitud de factors: la història, la recuperació ciutadana, la litúrgia, la innovació. La gran participació ciutadana als actes, la voluntat dels col·laboradors, la gent implicada en l’organització. La il·lusió i devoció dels ciutadans que traspua per tots els racons: a les escoles i esplais, a les entitats, a les llars, als mitjans de comunicació, als grups d’amics. I al carrer. Com es viu la festa al carrer.

A continuació descriurem els actes que formen part de la festa, però només és una descripció. A Mataró no hi ha uns Protocols de la Festa Major, tot i que s’ha iniciat el procés per tenir-los. I en els propers anys tindrem una Casa de la Festa. Mentrestant, la ciutat farà el que ha fet de Les Santes el que són: viure-les intensament, fent-ne Festa Major!

La festa major s’estructura en quatre blocs, i està formada per actes de consuetud que formen part indiscutible de la festa. Alguns han perviscut al llarg dels anys i dels segles, com l’Ofici i la Missa de Glòria, la Passada, els Focs i les Dormides dels gegants. D’altres s’han anat creant i consolidant des de la recuperació de la democràcia i el moviment ciutadà que amb el lema “Les Santes: Fem-ne Festa Major “ es va encarregar de crear i gestionar la festa mataronina a partir de 1979. De tot plegat en surten els actes que conformen la festa en el seu vessant tradicional i patrimonial, com així ho reconeix la declaració de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, i la seva incorporació al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

La festa grossa inclou tots els elements d’una celebració on la cultura popular és la protagonista: personatges tan coneguts com la família Robafaves (els gegants), els nans, la Momerota i la Momeroteta (les bèsties de foc), el drac, les diableses i l’àliga participen en diversos moments de la festa juntament amb altres colles.

Les Santes 

Juliana i Semproniana van ser dues joves cristianes que van morir màrtirs. Però no va ser fins al segle XVII que es van vincular a Mataró.  Joan Gaspar Roig i Jalpí. en 1667, va informar per primer cop que les santes Juliana i Semproniana eren naturals d’Iluro, l’actual Mataró. El Consell de la Ciutat, que llavors no tenia un sant patró estable, s’hi va interessar i va proclamar les santes com a patrones de la ciutat.
El 25 de juliol del 1772, arribà a Mataró una part de les relíquies que avui, en una urna d’argent, es treuen en processó per la festa de les Santes. En 1835, amb la desamortització eclesiàstica i la clausura del monestir, les restes que encara eren a Sant Cugat es traslladaren també a Mataró, tornant a reunir-se. Les relíquies van ser instal·lades a l’església de Santa Maria. En 1852 van ser proclamades patrones de Mataró per Pius IX.

La seva festivitat és el 25 de juliol, però a Catalunya, per tal de no fer-la coincidir amb la festa de Sant Jaume apòstol, se celebra dos dies més tard, el 27 de juliol.

Segons la tradició, Juliana i Semproniana eren dues joves nascudes a Mataró (al que avui és el carrer d’en Pujol) i deixebles de Sant Cugat. L’any 304, van acompanyar-lo fins al Castrum Octavianum, on el sant va ser decapitat. Quan els botxins van marxar, les dues joves van recollir-ne el cos i el van enterrar cristianament. Van ser sorpreses, però, per la guàrdia i, acusades també de cristianes, van ser degollades al mateix lloc que el seu mestre.

Quan?
Les Santes de Mataró, se celebra entre el 25 i el 29 de juliol

On?
Se celebra a la ciutat de Mataró, capital de la comarca del Maresme.

Com arribar?
Mataró té una estació de rodalies Renfe de la línia 1 (Molins de Rei/Hospitalet – Blanes/Maçanet).
En autobús:
– Mataró – Barcelona, línies C1 i C2: Empresa Casas – Grup Sarbús
– Mataró – Bellaterra, línia C5: Empresa Casas – Grup Sarbús
– Mataró – Granollers – Sabadell: Barcelona Bus
En cotxe:
Per l’autopista C-32, sortides Mataró Sud, Mataró Oest i Mataró Nord, o per la carretera N-II.
Des de Granollers, C-60, que enllaça amb la C-32 i amb la N-II.

 

No et perdis els espectacles infantils, els correfocs, les comparses i figures catalanes, les ruixades d’aigua i molt més a Les Santes de Mataró!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *