L’Ou com balla

Categories: 05 Festes al maig.

La Festivitat del Corpus és una de les festes més antigues i lluides que al llarg de la història s’han celebrat a la ciutat. Un dels seus aspectes més populars i participatius i alhora fruit de l’herència col·lectiva dels barcelonins és l’Ou com balla.
Es pot veure a Barcelona (el lloc més típic és al claustre de la catedral), a Igualada, Cardona, Manresa, Martorell, Vic, Lleida, Tarragona, a Montblanc i Arenys de Munt.

Des de fa ja molt anys Barcelona ha recuperat una festa molt antiga: el Corpus Christi. La ciutat obre els seus patis al públic, per que tots puguem veure i gaudir de la festivitat.

Durant el Corpus trobem l’ou com balla, una tradició molt curiosa de Barcelona, consisteix en fer baillar un ou als surtidors dels claustres, patis i jardins. S’adornen les fonts amb flors i cireres.

També trobem la processó, que se celebra a Barcelona des del 1320. Anteriorment era la festa major de Barcelona, d’aquest ambient festiu conservem “els gegants”, “els capgrossos”, “el bestiari” i algunes danses populars.

Els principals personatges d’aquesta desfilada, abanda dels que hem anomenat son els nans, l’Àliga, els Caballets, el Lleó, la Mulassa, el Drac,… Els petits gaudeixen del “Ball de bastons”, “El ball de cercolets”, “els Castellers” i d’una gran varietat de grups de música tradicional i popular.

Us recomanen conèixer aquesta festa tan antiga on tant nens com grans podran divertir-se i descobrir les tradicions populars de la nostra ciutat.

“L’ou com balla” té el seu orígen amb diferents interpretacions. D’una banda es pensa que és la representació del poder de la Eucaristia (l’ou) per sobre del cistell que recull l’aigua.

També es pensa que és una exaltació a la primavera i a la fecunditat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *