Festa Major de Gràcia

Categories: 08 Festes a l'agost.

Torna la Festa Major de Gràcia com cada estiu a mitjans d’agost, amb un munt d’activitats per a nens i nenes a més de la tradicional rumba, els carrers guarnits i molts actes populars.

Amb l’arribada de la calor, els barris de Barcelona celebren les seves tradicionals festes majors. Una de les més emblemàtiques és la Festa Major de Gracia, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat i distingida amb la Creu de Sant Jordi.

La Festa Major de Gràcia amb nens: Com cada any, els carrers s’engalanen i el barri s’omple d’activitats per a tothom, com per exemple concursos, tallers, activitats esportives, concerts i molt més.

Història

És una festa relativament jove, així i tot com la pròpia població de Gracia. Un petit nucli de població pagesa, que al segle XIX experimenta una mutació extraordinària com a vila d’artesans, obrers i petits comerciants. Dels 3.062 habitants el 1828, es passa a 61.935 el 1875.

Així del patronatge agrícola de Sant Isidre el 15 de maig, es passa a una celebració festiva entorn del 15 d’agost. En aquest sentit, els historiadors no s’han posat d’acord si aquest nou patrocini és el de la Mare de Déu d’Agost, o un dia més tard, el 16 d’agost, Sant Roc.

Encara que sovint es dóna com a dada més antiga de la Festa, una nota apareguda en el diari de Barcelona el 19 d’agost del 1827, existeix una referència més antiga de celebració proporcionada per Francesc Curet. Argumenta aquest historiador, que com a conseqüència del trasllat forçós per la destrucció del convent de Franciscans del barri de Jesús: “…L’any 1817 es va celebrar en Ca Trilla, la trobada que per la Mare de Déu d’Agost es feia a l’ex convent de Jesús. Cal retenir aquesta data memorable en els anals de Gracia, perquè assenyala l’inici de la festa major gracienca a la festa d’Assumpta…” (“Visions Barcelonines, Muralles Allà” p.37. Ed.Dalmau i Jover. 1956). Per contra un altre historiador, Pere Duart, explica com un record viscut, a la seva infantesa (a la fi del segle XIX) que ” … un parell de mesos abans de la festa, cada diumenge es passava la capseta, que deien de Sant Roc, per tot el veïnatge…” (Butlletí del Club Excursionista de Gràcia, “Mai Enrere”, 1930. Agost. No.67. p.97)

En qualsevol cas, la Festivitat que es consolida a mitjans i finals del segle XIX, es va ser definint en un sentit més cívic que religiós, sota l’impuls de les nombroses entitats obreres i recreatives, com a Ateneus o Societats de Ball.

Actualment: poc a poc, amb la reinstauració dels drets democràtics i gràcies l’esclat i recuperació dels moviments veïnals, es retroben els valors originals de la Festa Major de Gracia. L’Associació de Veïns i Veïnes de Gracia té un important paper en la represa de les festes als carrers de la zona nord de Gràcia.

La festa

La Festa Major de Gracia és la festivitat anual més important de la Vila de Gràcia. Se celebra durant una setmana a partir del dia 15 d’agost, però el pregó és recitat a la plaça de la Vila un dia abans.

La festa, encara que és pròpia del barri de Gracia, també s’estén pel Camp d’en Grassot i Gràcia Nova i té, en general, una implicació de tot el districte de Gràcia així com la del seu ajuntament. Rep cada any una afluència de centenars de milers de persones de tota Catalunya que busquen diversió amb l’ambient alegre diürn i l’arravatament festiu.

A més del tradicional concurs de guarnició de carrers, que dóna bastants premis, existeixen concursos més recents de guarnició de balconades i portals. Juntament amb això hi ha el pregó anteriorment esmentat que ho realitza una personalitat relacionada amb el barri i tot tipus d’activitats per a gent de totes les edats. Les activitats més comunes són les actuacions castelleres (encapçalades pels Castellers de la Vila de Gràcia), els balls, els gegants, els menjars veïnals i els concerts.

Aquest 2014 els carrers amb guarnició són:

 • Calli Berga
 • Calli Camprodon
 • Calli Ciudad Real
 • Calli Fraternitat de Baix (EFIT)
 • Calli Fraternitat d’A dalt (ETIS)
 • Calli Joan Blanques de Baixa
 • Calle Joan Blanques de Baix de
 • Tot Calli La Perla
 • Calli Llibertada
 • Calle Mozart
 • Calle Progrès
 • Calli Providència
 • Calli Puigmartí
 • Calli Tordera
 • Calle Verdi
 • Plaza de la
 • Vila Plaza Rovira
 • Placeta Sant Miquel i Rodalies

On?
Barcelona, barri de gràcia

Com arribar?
FGC: Gràcia
Metre: Diagonal, Fontana, Lesseps, Verdaguer, Joanic
Bus: H6, 15, 20, 22, 24, 28, 32, 39, 45, 47, 44, 87, 92 (Amb motiu del diferents actes de Festa Major, algunes línies d’autobús poden modificar el seu recorregut)

La Festa Major de Gracia ve, com cada any, carregada d’activitats per nens i nenes de totes les edats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *