Festa del Segar i el Batre a La Fuliola

Categories: 07 Festes al juliol.

A La Fuliola els agrada donar la benvinguda a l’estiu amb la feina feta. Així, a la Festa del Segar i el Batre els nens tenen una oportunitat única per veure com es treballava antigament a la sega del blat i com s’aconseguia netejar els grans.

Durant el dia del Segar (diumenge 30 de juny) podreu viure la sega de blat en primera persona!

El dia del Batre toca separar el gra de la palla. Els animals ajudaran a fer la feina tal com es feia el segle passat

Programació d’activitats
Diumenge 14 de juliol
A les 8 del matí
Trobada de batedors a l’era per començar la tasca:
Preparar la batuda, enganxar els animals al carro d’escalada, anar al tros a buscar les garbes i portar-les a l’era, estendre la batuda, esparpillar les garbes i fer la primera tanda.

Els batedors faran un respir amb l’esmorzar típic.

A les 10 del matí
Trobada Nacional de Puntaires

Durant tota la diada, hi haurà parades a l’entorn de l’era de diversos artesans, amb diferents productes elaborats artesanalment, com embotits, formatges, licors, sabons o bijuteria.

NOVETAT: Es posarà a la venda PA DE L’ERA elaborat pel forn artesà PA D’ABANS de La Fuliola amb blat XEIXA cultivat a la mateixa finca i mòlt pel molí artesà de la Cooperativa LA GARBIANA PAGESA de Tarroja de Segarra.

A 2/4 de 12
-Desfilada per l’era dels dos nous gegants del nostre poble, en Guillem i la Llúcia, amb els sons del grup de grallers de La Fuliola.

A les 12 del matí
1a demostració i posada en marxa de la màquina de batre D’ARBIKA VERKEN de THERMAENIUS (Suècia), de l’any 1925. Es faran bales de palla amb la premsa.

A les 5 de la tarda
S’agafaran les forques de dos pues i les triances, per separar la palla del gra i es faran colls. Si la marinada acompanya, es seguirà desembollonant (separarem boll del gra), es traspalarà i, després de passar el gra per l’arera i la ventiladora, s’ensacarà el blat per deixar el sac ben lligat.

A les 6 de la tarda
Passejades amb ponis per a tota la mainada.

A les 7 de la tarda
2a demostració de la màquina de batre de l’any 1925.

La festa es tancarà amb ball a l’era i el grup PERE COSTA TRIO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *