El cervell del fetus … un gran repte per les mares

Categories: Educació i nens.

Durant aquests darrers dies he tingut l’ocasió de disfrutar d’una gran lectura. El llibre d’en Dick Swaab, “Somos nuestro cerebro, Como pensamos, sufrimos y amamos”. Un gran llibre, que us recomano a tots, exceptuant a aquelles mares que estigueu embarassades. Però si ho esteu, sí podeu demaneu-li a una amiga que s’ho llegeixi … i així us podrà anar donant petits ajuts! Perquè faig aquesta distinció? Doncs bé, perque havent estat mare de tres fills, realment prou complicat pot arribar a ser un embaràs, … com perque a sobre t’ho possin més difícil, …

Si sou professors o professores, aquest és un bon llibre per educar als nens i nenes que teniu a les aules, no importa l’edat que tinguin. Si sou professors d’adolescents, faré un post especial sobre aquest tema, doncs realment és un llibre que aborda amb molta informació, exemples i anècdotes molt valioses per transmetre-les als adolescents. Si sou noies i us plantejeu tenir un nadó, … llegiu aquest llibre!

Segons en Swaab un cervell humà pessa aproximadament 1,5kg i conté 100.000 neurones i fins a 10 vegades més de “glies”, conexions que es creu que ajuden a tenir la memòria a llarg plaç entre altres temes. El cervell d’un nen es configura la major part en el úter matern, durant l’embaràs. Segons explica en Swaab en el seu llibre el cervell del fetus està condicionat principalment per la genètica, les infeccions ultrauterines, la falta d’oxígen en el’úter, l’exposició a fàrmacs, la carència de iode i l’exposició a substàncies químiques o adictives com la morfina, la cocaïna o el tabac.

Per tant, realment la mare durant l’embaràs te molt a fer en el desenvolupament del cervell del nen.  Tot allò que la mare introdueixi en el seu cos durant l’embaràs serà molt determinant en les possibles alteracions que a posteriori tingui el fetus. I en aquest cas en Swaab parla d’alteracions tipus dislexia, síndrome de TDAH (deficit d’atenció o hiperactivitat), esquisofrenia, despresió, comportaments antisocials i altres  menys alarmants però provocats per l’ingesta d’alcohol com son trastorns en l’aprenentatge o la conducta, depresió i ansietat o el consum de tabac que pot provocar comportament agressiu, impulsivitat, problemes de llenguatge i d’atenció.

Més endavant, durant els primers anys de vida del nadó, el cervell continua formant-se i és per això que resulta molt rellevant l’entorn de seguretat i estimulació en que visqui el nadó. El cervell del nen anirà desenvolupant-se favorablement a mesura que vagi tenint objetius assolibles. És interessant llegir el llibre per tota la informació sobre experiments que s’ha fet per tal d’estudiar i rebatre diferents teories sobre el cervell. En aquest cas, s’explica un experiment fet amb nens al s.XIII quan es pensava que estar lluny de la mare i no tenir cap contacte amb una llengua, podia ajudar al nen a comunicar-se amb la “llengua de Deu”. L’experiment va ser un fracàs i tots els nens van crèixer sent incapaços de parlar i van morir força joves.

En diveresos experiments s’ha demostrat que no només els sons sino també les vibracions, els sabors i els olors es transmetent al fetus, existeix una memòria fetal. El que la mare mengi, begui, escolti i visqui afectarà i de valent en els nadons. Un exemple divertit, un nadó no li agrada l’olor a l’all excepte si la seva mare acostumava a prendre alls durant l’embaràs!

Én Swaab ens recalca doncs que és important que la mare vigili tot allò que pren durant l’embaràs i tot i que s’ha demostrat que els primers 3 mesos son els més delicats, el cervell del fetus continua creixent durant tot l’embaràs i el seu cervell afecta moltíssim al part.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *