El Camí de Sant Jaume

Categories: Excursions amb nens i Parcs Naturals.

Des de fa segles persones de tot Europa i del món fan el Camí de Santiago per visitar la tomba de l’Apòstol a la Catedral de Santiago de Compostel·la.

L’origen del Camí de Sant Jaume es remunta a molts anys enrere quan els apòstols van traslladar el cos de Santiago per enterrar en la fi del món! En aquella època se suposava que la Terra era allargada i per tant van ser fins a la fi del món, on més a prop estaria Santiago de Jesús, per enterrar el seu cos. És per això que la tomba de Santiago es troba el més oest del continent europeu, ja que si el Sol surt per l’est i es posa per l’Oest, en acabar el dia pot donar la sensació que toques la fi del món. Ull pelegrins que això significarà que en caminar llargues hores al sol, aquest sempre està darrere nostre. Protegir la vostra clatell!

La tradició del Camí ser en els seus inicis un tema de pelegrinatge. La vocació a l’església catòlica i les seves creences movien a centenars i milers de persones a pelegrinar des de casa fins a Santiago de Compostel·la. Amb el pas dels temps la vocació que mou a moltes persones a fer el Camí de Santiago és molt variada i el Camí que cadascú recorre és personal i únic. A Petit Explorador hem realitzat el Camí en diverses ocasions, en la seva totalitat o per trams i cada Camí ha estat únic i diferent a la resta i també diferent i únic per a cadascuna de les persones que l’han realitzat. Així que endavant, pelegrins!

Hi ha diferents recorreguts per arribar a Santiago, òbviament depenent d’on partáis. I al llarg del Camí podeu conèixer històries de pelegrinatge d’allò més autèntiques i curioses. Sacerdots o aspirants al sacerdoci, grups d’estudiants de batxillerat liderats per seglars, famílies amb fills, jubilats a la recerca d’un nou camí per les seves vides, retrobaments entre famílies, professor @ s que volen reposar energies, ànimes solitàries a la recerca de si mateixes, … Una infinitat de persones diferents vingudes de totes i cadascuna de les parts del planeta. Prepareu-vos per practicar l’anglès o les llengües que sapigueu. Això és guirilandia! Així que venint de tantes parts hi ha moltes maneres d’arribar a Santiago i s’han anat consolidant els anomenats Camí Francès, el més tradicional i que recorre part de l’altiplà espanyola, el Camí del Nord que té més d’una versió i vora la costa del Cantàbric, el Camí de la Plata des de Portugal, etc … Nosaltres hem anat sempre pel Camí Francès i podem assegurar que està molt ben senyalitzat. Ah! però cal veure les fletxes. A vegades les presses, les persones, la natura o el teu mateix no te les permeten veure … i cal desfer el Camí per tornar a trobar-les.

Així mateix hi ha també diferents mitjans per fer el Camí. Encara que el més utilitzat és fer-ho a peu, cada vegada hi ha més ciclistes que decideixen fer aquesta opció i algun que un altre que ho fa a cavall. Atès que l’origen del Camí va ser un tema de pelegrinatge, es va crear el que s’anomena la Credencial del Pelegrí. La seva necessitat és per assegurar que els pelegrins havien realitzat els quilòmetres caminant i així en arribar a Santiago poder recollir el seu Compostelana. En l’actualitat també és una mesura de control, ja que per poder allotjar-se en un alberg públic cal arribar caminant d’una altra etapa anterior … En cas contrari, podria omplir-se de turistes i els pelegrins cansats al final de la seva etapa no tenir allotjament.

Llibres que us recomanem:

  • El Camino de Santiago – Aguilar : des de Roncesvalles ens explicar el camí amb molt detall dels albergs, geografia, avituallament i altres necessitats. Molt clar, esquemàtic i complert.
  • El Camí Català de Sant Jaume: És el primer llibre que s’escriu del Camí sortint des de Catalunya. Presenta dues rutes i per això potser haurem de fer fotocòpies i portar només el que ens interessi. No arriba a Santiago, així que caldrà agafar els dos llibres.
  • Tenint en compte que la ruta que explica és molt nova, i la senyalització no és molt complerta, ens ofereix una descripció molt detallada de tots els elements que anirem trobant en el camí. Sembla que nos ens podem perdre!

 

Altres posts que hem fet del Camí

Etapa de Burgos a León

Com fer la motxilla pel Camí de Sant Jaume

Buen Camino!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *