El Camí de Sant Jaume: esmorzar, menjar i sopar

Categories: Excursions amb nens i Parcs Naturals.

El Camí de Sant Jaume: el menjar, esmorzar, dinar i sopar … on dormirem? que podem menjar? Anar a fer el Camí de Sant Jaume amb nens, especialment si són petits, ens pot induir a voler tenir-ho tot sota control. Bé, després de més de 4 anys fent diferents etapes, nosaltres ja estem acustomats, però podem entendre que aquest sigui el neguit de molts pares i mares que s’endinsen en l’aventura del Camí de Sant Jaume per primera vegada.

La nostra experiència es basa en el Camí Francés i per tant, tot allò que us indiquem serà sobre aquest Camí. Tot i que pensem que hi ha moltes similituds, potser us podeu trobar en que hi hagi alguna que no sigui així.

Comencem doncs pel tema del menjar. Cal portar menjar a sobre? Que portem? A on esmorcem? Que dinem? Que sopem i a on?

La nostra experiència és portar barretes de cereals i fruits secs a sobre. El pes és bastant assequible i a mesure que anem menjant ho podem anar reposant a les grans poblacions. La nostra experiència és sortir ben d’hora pel matí, cap a les 6h i abans d’esmorzar. Amb nens, els primers quilòmetres al matí es fan molt fàcilment. El sol encara no ha sortit o si ho ha fet està molt alt i es pot caminar amb facilitat. A banda, la il·lusió al aixecar-se de començar un nou dia, és també molt engrescadora, és fosc, has d’anar més tapat doncs fa fred, a l’aguait de les fletxes no et perdis, … són molts els motius pels quals començar a caminar és una aventura i s’han d’aprofitar.

Aleshores cap a les 8h, ja podem parar a esmorzar en algun poblet que ens acosta el camí. L’hora es clar, dependrà molt de l’etapa. Potser hi ha algun poblet quan portem 10km o bé serà als 12km, als 15km ,… cal preveure-ho el dia abans per organitzar i planificar l’etapa del dia. A llarg del camí hi ha moltes fonts d’aigua i per tant, portant una ampolla d’aigua de 50cl. buida és fàcil d’omplir-la abans de sortir de l’alberg o bé quan caminem pel Camí de Sant Jaume!

L’esmorzar es pot fer com vulgueu, l’opció de comprar una barra de pà i quelcom per incloure a dintre és la més econòmica i a trobarem petits comerços al llarg del Camí que ofereixen de tot. De fet, els forners reparteixen el pa a totes les poblacions properes ben d’hora al matí, així que és una opció fàcil de fer. Una altre opció més còmode, es clar, és parar a les cafeteries que trobem pel Camí. Un bó entrepà, un suc de taronja (com el que podreu deleitar a Alto do Poio) és una bona manera de reposar energies per continuar el camí.

El dinar, depen molt de les etapes que feu i com volgueu organitzar-ho. Nosaltres al anar amb nens hem mirat, en la mesura de lo possible, d’arribar als albergs abans de dinar. Així els nens poden campar al seu aire tota la tarda, descobrir els pobles, barrejar-se amb els altres peregrins, i es clar fer quelcom diferent que no sigui caminar! Així que en el nostre cas el que feiem era comprar quelcom per a fer un bon dinar a l’alberg. La majoria d’albergs diposen de cuina amb estris perque puguis cuinar una bona amanida, plat de pasta, arrós, etc… Ara bé,  aquest darrer any ens hem trobat que els albergs municipals de la zona de Galícia han canviat molt i tot i tenir dret a fer servir la cuina no disposen d’estris. Per tant, en aquests casos o bé heu d’optar per un alberg privat o bé per dinar en els restaurants de la zona.

I desprès per sopar, hi ha albergs que organitzen el que es coneix com a sopars comuntaris. Val la pena, si podeu participar-hi. Hi ha de molts tipus, de més o menys solidaris, ecològics, de menjar orgànic, alguns on s’ha de contribuir parant o recollint la taula, altres cuinant, altres cantes cançons o et renten els peus en un ritual … Vaja experiències molt enriquidores, des del nostre punt de vista.

I per aquells que la esglèsia sigui un tema obert en la vostra vida, al llarg del camí, trobareu moltes mises per a peregrins. O simplement benediccions que es fan als peregrins al final del dia per tal de començar el següent. També hem trobat situacions molt divertides com anar a beneïr el pà que després prepararem al sopar tots vestits i cantant cançons.

 

Estigueu oberts a les experiències del Camí! Són moltes i molt diverses.

Buen Camino peregrinos!

També trobareu altres posts sobre el Camí de Sant Jaume al nostre blog:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *