Dissenya la teva escola del segle XXI

Categories: Educació i nens.

Dissenya la teva escola del segle XXI amb una aparença innovadora i de forma econòmica és possible. Es pot reinventar, amb dissenys de col·legis futuristes, integrant la tecnologia, donant tocs de color i modernitzant tots els espais.

Com podem convertir l’edifici de l’escola en un actual centre educatiu modern? Avui al Petit Explorador et proposem algunes idees que transformaran l’escola en una escola del segle XXI:

 

1. Converteix la teva aula en una classe del segle XXI.

Per començar, el primer és transformar l’espai d’aprenentatge dels nens en un entorn adaptat a les noves metodologies d’ensenyament.

Aula escolar

Et sona aquesta imatge? Pupitres tots iguals, cadires avorrides, parets poc aprofitades, pissarres grises, i tots els elements enfocats cap al professor… Mira com es pot arribar a transformar l’aula en una classe del segle vint-i-u. Classe del segle XXI:

classe-del-segle-xxi-4

Al post “Converteix la teva aula en una classe del segle XXI en 10 senzills passos” t’expliquem pas a pas com aconseguir una aula moderna, divertida i que s’adapti a les teves necessitats com a mestre del segle XXI. Però bàsicament que hem fet? Les taules les hem agrupat, això potencia l’aprenentatge cooperatiu. Les parets s’omplen de paper vinil adhesiu, paper d’embalar, la pintura d’efecte pissarra i qualsevol cosa que serveixi per estendre les possibilitats de la paret. També hem descentrat el focus d’atenció, hem cuidat la il·luminació, etc.

 

2. El despatx del director.

A vegades tenim la idea errònia que el despatx del director ha de ser un espai seriós, pensat pels adults i que no s’ha de decorar. Res més lluny de la realitat, penseu que molts pares vindran a aquest espai a parlar amb el director i conèixer el nostre centre. Com podem parlar d’unes línies d’actuació del centre modernes i adaptades al nostre temps, en un entorn així? :

despatx del director

Una bona idea, per donar una imatge propera, divertida i acollidora, és simplement decorar el despatx amb dibuixos dels alumnes, colors, plantes…:

despatx

Si teniu espai, la millor idea és deixar la taula només per a treballar. A l’hora de rebre gent al despatx, col·loqueu uns sofàs en cercle per estar més propers a les famílies i alumnes:

despatx

 

3. Transforma la biblioteca escolar en un acollidor espai de lectura.

Abans les biblioteques eren espais on emmagatzemaven els llibres de l’escola i col·locàvem quatre taules per si algú volia anar a llegir. La veritat, és que aquests espais de l’escola no convidaven a quedar-se hores i hores llegint, oi?

biblioteca

Si volem fomentar els hàbits de lectura entre els nostres alumnes, potser hauríem de començar canviant l’aspecte de les biblioteques escolars. Convertir-les en un lloc proper a ells, on vinguin ganes d’anar a passar una estona divertida llegint i sobretot on els nens puguin seure còmodament.

pintar biblioteca biblioteca

Mireu com aquestes mestres han pintat un racó de la biblioteca i l’han transformat en un acollidor espai de lectura! Una altra idea més senzilla és afegir una catifa i uns pufs a la mida dels nens:

biblioteca

 

4. Cada racó una oportunitat.

Els passadissos, les escales, les sales d’espera… Decorar els espais pot ajudar-nos a crear un clima més adequat i proper a l’aprenentatge dels nens i nenes.

pasillo pasillo

escaleras  escaleras

 

5. El menjador escolar un espai i un temps educatiu

La realitat dels menjadors escolars va en augment i es fa necessari i important reconèixer el menjador escolar com un espai i un temps educatiu per als nostres nens i nenes. Els alumnes aprenen uns hàbits com la higiene, l’alimentació, la son, l’ordre i la responsabilitat, juntament amb aspectes de socialització i relació amb uns altres. Per això no hem de descuidar aquest espai, ha de ser un lloc amb una aparença neta, ordenada i on vingui de gust menjar. Et proposem un exemple:

menjador

 

Amb aquestes 5 propostes, podreu dissenyar una preciosa escola del segle XXI! Però, si voleu ser un centre autènticament innovador, heu de combinar l’espai d’aprenentatge i la metodologia d’ensenyament del dia a dia amb unes sortides escolars com les que et proposem a la web! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *