Diada Nacional de Catalunya

Categories: 09 Festes al setembre.

La Diada Nacional de Catalunya recorda la derrota i la pèrdua de llibertats. L’onze de setembre és una jornada per a la reivindicació i la resistència activa enfront l’opressió.

 

Història

La matinada de l’11 de setembre de 1714 les tropes del rei Felip V, van assaltar la ciutat de Barcelona. Un dels darrers territoris de la Península Ibèrica que encara negava l’autoritat al rei. Aquest episodi va ser un dels darrers de la Guerra de Successió.

Aquesta derrota, a banda de provocar pèrdues humanes, va provocar l’eminació dels drets i privilegis de la Corona d’Aragó. També la desaparició de la Generalitat, el Concell de Cent i altres institucions com les Corts Generals. A més a més, el català va deixar de ser llengua oficial i es va prohibir el seu ensenyament a les escoles.

Tres-cents anys després els catalans utilitzem aquesta data simbòlica per reivindicar l’identitat anant a:

  • posar flors al monument de Rafael de Casanovas (aleshores Conseller en Cap de la Generalitat)
  • anant al fosar de les moreres, el lloc on es van enterrar els morts de la batalla de Barcelona.
  • o manifestant-se pels carrers de Barcelona fins a la Ciutadella, allà on Felip V va aixecar una fortalesa després de la guerra per mantenir l’ordre.

 

La Diada

El primer acte per commemorar la caiguda de Barcelona l’11 de setembre del 1714 va ser convocat pel Centre Català presidit per Valentí Almirall. Es va celebrar el 1886 a Santa Maria del Mar, on s’organitzà un funeral dedicat a les víctimes. Però la crisi del Centre Català i el compromís de l’Ajuntament de Barcelona d’erigir una estàtua dedicada a Rafael Casanova van fer que aquesta celebració no tingués continuïtat.

La primera manifestació que diposità corones de flors davant del monument no es va produir fins al 7 d’abril del 1889. En el marc de la campanya de protestes contra la reforma del codi civil perquè suposava la desaparició del dret civil català.

Tanmateix, no va ser fins al 1894 que s’inicià el ritual de deixar-hi corones de flors la nit del 10 a l’11 de setembre. L’any 1901 l’ofrena floral nocturna topà amb un enorme desplegament policial que volia evitar la concentració. L’enfrontament entre els joves catalanistes i les forces de l’ordre acabà amb nombrosos detinguts. La societat catalana respongué dos dies després amb una manifestació multitudinària que aplegà catalanistes de tot el ventall ideològic.

La formació de la plataforma Solidaritat Catalana el 1905 conferí a la diada de l’11 de setembre una major rellevància i un ampli suport social.

El ritual commemoratiu

Es consolidà a partir del 1907 i només es va interrompre el 1909 a causa de la Setmana Tràgica. La celebració es tornà a interrompre durant les dictadures de Miguel Primo de Rivera i de Francisco Franco. Incrementà la seva popularitat durant la II República.

Amb l’adveniment de la democràcia, l’11 de setembre es va confirmar com a diada nacional. Sobretot després de la gran manifestació del 1977 en favor de l’autonomia. Recuperada la Generalitat, el primer govern de Jordi Pujol va institucionalitzar la celebració i des d’aleshores l’11 de setembre, que és festiu a Catalunya, combina els actes oficials amb els reivindicatius.

 

Els actes tradicionals i més destacats de la Diada:

  • Ofrenes florals als monuments de Rafael de Casanova i Josep Moragues, tan per part de Partits Polítics i entitats com de ciutadans anònims.
  • El Fossar de les Moreres: cada 11 de setembre milers de persones s’hi congreguen per retre homenatge als que moriren lluitant en defensa de la ciutat en la Guerra de Successió.
  • Acte institucional de la Generalitat de Catalunya al Parc de la Ciutadella amb la música com a protagonista.

 

Quan? 11 de setembre.

A on? A Catalunya. Pots consultar l’agenda d’activitats infantils a Catalunya aquí. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *