De Burgos a León, Camí de Sant Jaume

Categories: Excursions amb nens i Parcs Naturals.

Fa uns dies, un any més, aquest era el tercer, començàvem una etapa del Camí de Sant Jaume. Sortíem els meus tres fills i jo amb uns amics. Les circumstàncies del camí, “de la vida”, … feien que els nostres amics no poguessin continuar …

Abraçades, comiats i en tumbar la pista, … plors. Els quatre ens trobàvem plorant perquè una pèrdua així en el Camí, igual que en la vida, ens va afectar als quatre. Però … com en la vida, i els quatre ho sabem bé pel que hem viscut, vem analitzar la situació: a) tornar a casa i passar les vacances a casa, on els veïns havien decidit començar unes obres a les 8 del matí durant tot l’estiu, … o b) acceptar el que el camí ens havia plantejat i seguir endavant ….

Vam escollir l’opció b i els quatre, A de 12 anys, L de 10 anys, C de 9 anys i jo vam posar una bota davant de l’altra i comencàrem a caminar. En aquest moment vaig veure clar que l’objectiu no era arribar caminant a León, sinó gaudir d’uns dies amb els meus fills en el camí de la vida. Si havíem d’arribar a León agafant un autobús per no perdre el tren de tornada a casa, ho faríem, … anàvem a gaudir de la companyia aquesta setmana i així realment va ser.

Pas a pas vem sortir de Burgos i vam recórrer paratges preciosos plens de blat, algun camp de girasols i grans planícies sense gairebé cap arbre. Dia a dia, vam passar un temps meravellós els quatre. Cadascun va trobar els seus espais de solitud per conèixer’s millor, espais d’oci en grup on crear històries, inventar-se jocs i fer volar la imaginació, i espais de sociabilitat coneixent gent nova del nostre país, de la nostra llengua i també d’altres llengües i països. Tots vam fer noves amistats de totes les edats i sexes, de diferents nacionalitats i vam descobrir una miqueta més de nosaltres mateixos.

L’any proper estan convençuts de tornar a posar-se les botes i continuar el camí. L’important són els passos donats, Cada pas amb el sol sortint, o els núvols, o la pluja, … I això en aquests tres anys de camí ho han après molt bé.

Si anem als temes pràctics se m’ocorren els següents aspectes del Camí de Sant Jaume a tenir en compte si ho feu amb nens:

 • Anar a relaxar-vos, sense marcar-vos una meta. L’objectiu és conèixer-vos una mica millor a cadascun i als altres.
 • Portar una motxilla lleugera. Un sac de dormir, una muda interior, uns mitjons de recanvi, unes xancles per descansar els peus, el vestit de bany, la tovallola, uns pantalons curts de recanvi i una samarreta extra juntament amb un impermeable és tot el que necessiteu!  Res més. I és important que cada nen porti el seu equipatge. La grandària de la seva roba és equivalent al pes que poden portar i per tant sol ser acceptable.
 • Quan us diguin que no poden més … penseu en diferents opcions per fer-los veure la situació. Per exemple, assemblar-ho a un moment amb les seves amistats on no els surt com els agradaria, o un treball que els ha costat molt, o l’aprendre a muntar amb bicicleta que els va suposar un esforç, … Vosaltres coneixeu als vostres fills i sabeu com ajudar-los.
 • El camí us anirà portant a cada moment les situacions, així que simplement gaudir del caminar, de la naturalesa, de la companyia i dels meravellosos paisatges. El que hagi de venir vindrà, les festes que us hàgeu de trobar allí us esperaran, els pelegrins que us acompanyin, els hospitalers, etc…

 

A nivell d’allotjament … si us recomanaria anar preguntant als pelegrins pel camí. Un bon alberg val la pena. Cantar cançons, tocar la guitarra, escoltar històries, un menjar en comunitat, … tot això depèn molt d’on us allotgeu. Així que atents als pelegrins, són els que tenen la informació més actualitzada.

En l’etapa de Burgos a León del Camí de Santiago dels llocs que hem vist us recomanaria sens dubte:

 • Sortir de l’alberg municipal de Burgos. Està molt bé adaptat, al centre de la ciutat i són molt *hospitaleros. Si agafeu les festes populars… pot ser que no durmiu molt … però és el que el Camí us portarà. Ells mateixos us venen el carnet del pelegrí perquè pugueu anar segellant-ho en el recorregut.
 • L’alberg de Puente Fitero és un lloc molt hospitalari, ho gestiona una confraria d’Itàlia i la recepció i acolliment és molt d’agrair. Música, cançons a la nit, sopar en comunitat, … Molt recomanable. No hi ha llum elèctrica ni botigues properes!
 • Si us encaixa l’hora us recomanaria parar Vilarmentero de Campos. A l’entrada del poble, un acollidor espai amb animals, tendes de campanya, amacas per descansar, herba, fonts, mànegues, rucs campant al seu aire, oques, gossos, ànecs, ovelles, … Un oasi per als nens i per a les mares i pares!
 • En Carrión de los Condes, els dos albergs religiosos estan molt bé. Són antics col·legis i l’acomodació és fantàstica. És un poblet molt acollidor, bufó de passejar, amb gent amable i molt comerç per fer l’etapa llarga de l’endemà sense cap servei ni aigua pel camí! Així que no us oblideu d’agafar provisions. Els albergs fan sopars en comunitat, cants, … molt especial també.
 • La següent parada que us recomanem és l’Alberg de Bercianos. Gestionat de nou per un grup d’italians, és un lloc molt divertit per allotjar-se. Cantareu la cançó del pelegrí, sopareu de meravella i podreu veure la posta de sol amb els pelegrins.
 • Una altra parada és Mansilla de les mulas. L’alberg disposa d’un pati andalús i una zona per preparar-se els menjars i sopars que està bé. El poble és bonic per passejar i fer apilament de consumibles hi ha de tot!
 • I finalment León. Nosaltres en arribar ens donem el capritx d’anar a un hotel a dormir, així que el tema de l’alberg ho descobrirem l’any proper. Però si vam ser a la missa del pelegrí en l’alberg municipal amb la consegüent recepció. Un lloc de comiats, abraçades i bons desitjos entre els pelegrins que ho deixen, els que segueixen i els que s’acomiaden per trobar-se en un altre lloc potser.

I un bon llibre és del camí de Sant Jaume del País i una web la de econsumer.

Si voleu llegir més sobre el camí de Sant Jaume altres posts que hem escrit són:  Camí de Sant Jaume

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *