Criteris per triar escola

Categories: Educació i nens.

Les escoles ja estan penjant els cartells amb les dates de les jornades de portes obertes, i és que durant els mesos de febrer a abril s’obre el període de presentació de sol·licituds (o preinscripcions) per a les escoles.

Avui a Petit Explorador us volem ajudar amb la llarga i difícil decisió que és triar col·legi per als nostres fills.

Criteris per triar escola:

1. Col·legi públic, privat o concertat?

Decidir entre un o un altre pot ser molt difícil o molt fàcil, depenent del teu pressupost. Els preus d’un col·legi privat poden ser bastant desorbitats si has d’assumir també altres despeses com a hipoteques i altres.

 

2. Quin és el projecte educatiu del centre?

La forma en què transmeten els coneixements a l’escola: quin mètode d’aprenentatge utilitzen i si tenen alguna orientació pedagògica concreta.

Si es tracta d’un mètode pedagògic alternatiu, els pares han de comprovar primer que està certificat pel Ministeri d’Educació.

 

3. En que destaca l’escola? 

També és bo tenir referències sobre els punts forts del centre: si destaca per la seva formació musical, noves tecnologies, literatura, esports, oratòria…

 

4. Quin és l’ideari del col·legi?

Quines són les línies morals, religioses i ideològiques del centre. Aquestes han d’adaptar-se a l’educació que volem donar als nostres fills i a les nostres creences, perquè no hi hagi contradiccions.

 

5. Quina importància li donen als idiomes?

És un centre bilingüe?, ofereixen altres idiomes, a part d’anglès, català i castellà? Ara, nombrosos centres ofereixen aquest avantatge per als nens, ja que està comprovat que al més aviat possible comencin els nens a aprendre un segon idioma més fàcil els resultarà ser bilingües.

 

6. Quin nivell acadèmic té el centre?

És important conèixer si el centre compta amb algun certificat de qualitat. A més, el col·legi ha de posar a la disposició dels pares els resultats dels alumnes en les proves de Selectivitat o en les proves de coneixements que realitza cada Comunitat en 6º de Primària.

 

7. Si el col·legi és estranger…

Si l’escola es estrangera (Liceu francès, Col·legi Alemany, Institut Britànic…) els pares hem de ser conscients que a més de la llengua, estem vinculant als nens amb una cultura i un sistema educatiu diferent, alguna cosa dificil de seguir a casa si no tenim vinculació amb aquest país.

 

8. Ofereix bones instal·lacions?

Cal tenir en compte les eines amb les quals disposa el centre. És important saber si compta amb instal·lacions esportives adequades, laboratoris, aules d’idiomes, biblioteques, etc. perquè aquestes instal·lacions potencien les possibilitats de formació dels alumnes.

 

9. De quins serveis disposen? 

És convenient conèixer quin servei de menjador ofereix (cuina pròpia, cátering) i si ofereix menús especials en el cas que el nen tingui problemes de salut o al·lèrgies. També pot ser interessant saber per endavant si compten amb rutes de transport propi i també si disposen d’un metge permanent al centre o algun tipus de servei d’infermeria per atendre emergències.

 

10. Quants alumnes hi ha per classe?

El normal són 20 o 30 alumnes per aula. Clar que, si el col·legi compta amb classes més reduïdes, és un punt al seu favor, perquè l’atenció al nen serà més personalitzada.

 

11. A quina distància està l’escola de casa?

És important tenir compte aquest aspecte, perquè depèn d’on estigui hauran d’agafar transport o no. A més, si cal anar a recollir-ho, estarà supeditat al nostre horari de treball. No obstant això, no és determinant, perquè de vegades compensa el que ens ofereix el col·legi encara que estigui més lluny.

 

12. A quina hora entren i surten de l’escola?

Els horaris del centre han de ser compatibles amb el treball i activitats dels pares, perquè el nen pugui estar ben atès i no hi hagi mai problemes a l’hora de anar a portar-lo o a recollir-lo. Alguns centres als matins ofereixen el servei d’acollida abans de començar l’escola i per les tardes extraescolars perquè pugeu compaginar la vida laboral amb els horaris escolars.

 

13. Quines activitats extraescolars ofereix?

Les activitats extraescolars són importants perquè el nen pugui desenvolupar altres competències i habilitats. Presta atenció als seus gustos i a l’oferta del centre. Hem d’utilitzar les activitats extraescolars en favor del nen i no per ampliar l’horari escolar.

 

14. Els professors van tots a l’una? 

Posar l’ull en l’equip docent del col·legi com a conjunt. Observar si els professors treballen amb un projecte compartit que defineix la línia del centre. Més enllà de si hi ha docents brillants, cal fixar-se en el conjunt i veure si l’equip està consolidat.

 

15. Com participen les famílies? 

No cal aprofundir massa per saber si un col·legi és favorable al fet que les famílies participin de les seves decisions i les seves dinàmiques. Les escoles amb participació, no es concep a les famílies com a enemigues, sinó com a aliades. Per tant, no se’ls oculta informació perquè s’entén que l’única forma d’educar és compartir els criteris de com educar

 

16. Com s’atén la diversitat? 

L’ideal és que a l’escola es prenguin totes les decisions des d’aquest eix de respectar i incloure a l’altre. Solament així pots assegurar-te que donaran respostes si passa alguna cosa. Pots consultar també quants recursos té el departament d’orientació i com atenen als estudiants amb dificultats o als més avançats.

 

17. Visita al centre educatiu.

Una entrevista amb el director i una visita a les instal·lacions per comprovar sobre el terreny tot el que ofereixen és l’últim pas per culminar la nostra elecció.

Però, recorda, un pati ampli, una gran poliesportiu o una pissarra digital poden ser elements atractius, però no ens hem de deixar portar pel “embolcall”. A les visites t’estan venent les millors classes, per molt maques que siguin, si dins no hi ha un projecte consolidat, res et garanteix una resposta educativa a les necessitats dels teus fills.

 

18. Respira, NO és una decisió de vida o mort

No val la pena estressar-se, cal relativitzar. L’elecció del col·legi no té perquè ser definitiva i si no estem contents amb l’elecció, sempre som a temps de canviar. I a més, fins i tot és probable que el nen aprengui una mica d’aquesta experiència.

És difícil que una escola tingui TOT el que busques, marcat unes prioritats de la llista en funció de les necessitats del teu fill i confia en la teva intuïció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *