Celebrar el solstici d’estiu amb nens

Categories: 06 Festes al juny.

Que és el solstici d’estiu?

El 21 de Juny de 2017 a les 04:24h tindrà lloc el “Solstici d’estiu”. La data exacta del solstici d’estiu canvia d’any a any. I hi ha un canvi més gran quan es tracta d’un any de traspàs.

L’estiu començarà oficialment el 20 de Juny, amb el solstici d’estiu, fent que sigui el dia més llarg de l’any, almenys en l’hemisferi nord.

La trajectòria del sol aconsegueix el seu punt més alt en el solstici d’estiu, per començar a descendir després la resta de l’estiu. En el solstici d’estiu, l’hemisferi nord rep més llum solar que qualsevol altre dia de l’any, però això no significa que el primer dia d’estiu sigui el més calorós.

El solstici d’estiu ha estat reconegut i celebrat per moltes cultures al voltant del món. Per això al Petit Explorador us proposem celebrar el solstici d’estiu amb nens.

Celebrar el solstici d’estiu amb nens

1. Fes una festa amb una fogata.

El foc sempre ha estat una font de protecció per als éssers humans, allunyant als éssers de la nit, tant reals com a màgics. Fer soroll forma part de la celebració del solstici d’estiu des de fa molt temps. Segons antigues creences, un comportament sorollós atrauria la bona sort, al mateix temps que espantara als mals esperits.

2. Observa el cel.

Si vols presenciar el moment real del solstici d’estiu en el cel investiga sobre el tema. No oblidis assegurar-te de prendre totes les precaucions necessàries per evitar lesions en els ulls.

3. Planeja un viatge.

Considera passar el solstici d’estiu, en un dels llocs on el solstici d’estiu ha estat celebrat per segles. Per exemple a: Stonehenge (Gran Bretanya), el desert de Sedona (Arizona), al Caire, a Finlandia…

4. Ritual de l’aigua.

Antigament es creia que a l’alba del dia de Sant Joan les aigües estaven dotades de poders especials per guarir malalties cutànies i protegir a persones. El mateix valia per a la rosada que mullava els camps aquell matí, de manera que es passejava als animals, i les persones nues, es revolcaben en els erms per quedar protegides durant tot l’any.

El ritual consisteix en posar els nostres talismans en un recipient i omplir-los fins la meitat d’aigua (millor si és mineral) i l’altra meitat de sal marina. Poses dins tots els amulets, i pedres que vulguis purificar i carregar i ho deixes a la lluna tota la nit. L’endemà, els seques bé i ho guardes. L’aigua restant la guardes en una ampolla de vidre tancada, que podràs usar durant tot l’any per protegir la teva casa.

5. Planta herbes medicinals.

En l’època medieval, es creia que les herbes i les flors recollides durant el solstici d’estiu tenien una energia sanadora superior i més enllà de les seves propietats sanadoras normals. Encara quan en el present considerem que això és científicament dubtós, podries fer honor a aquest sentiment, conreant el teu propi jardí d’herbes medicinals durant l’estiu i aprenent més sobre com usar plantes per sanar lesions i malestars menors, tals com ferides i maldecaps.

6. Ritual del foc.

Els rituals iniciàtics que tenen lloc en nombrosos llocs de la terra des del 21 al 24 de juny, tenen com a propòsit recrear la màgia. La possibilitat de cremar tot el vell, mitjançant l’acte de llançar al foc de les fogueres tot l’inútil, la qual cosa ja no pot conviure amb la nova personalitat naixent. De la mateixa forma que tot és cíclic, la nostra naturalesa interna també ha de renovar-se.

7. Ballar al voltant del pal de maig.

Fes el teu propi pal de maig, si no hi ha un a la teva ciutat. Convida als teus amics a una festa i organitza un ball del pal de maig. Per ajudar-te, demana’ls a tots que portin menjar per contribuir a un buffet a l’aire lliure.

8. Purificació.

En alguns llocs també es realitzen banys a l’alba, com un ritual de baptisme. Entrar en el riu o en el mar per netejar les emocions per després donar tres voltes en sentit contrari a les agulles del rellotge al voltant de la foguera. Aquest acte simbolitza la purificació, per acabar salten per sobre de les brases entonant algun mantra o oració de transmutació. És comú també que en la fogata còsmica es cremin estris vells, intencions escrites en un paper i que se celebri la nit amb cants i una ofrena a la terra.

9. Honra al sol.

Si gaudeixes fent ioga en família, hi ha un grup d’exercicis coneguts com a Salutació al Sol que pots fer. Aquests exercicis estan destinats a exercitar tant el teu cos com la teva ànima. Equilibrant tots dos en harmonia a través de la unió de la meditació i el moviment físic. Inicia aquest exercici al matí del solstici d’estiu i posa’t l’objectiu de convertir-ho en un hàbit diari a partir d’aquest moment.

10. Gaudir de la Nit de Sant Joan.

És la festa del foc, que honora el sol sota el nom de Joan i durant la qual es fan fogueres, s’encén pirotècnia i es construeixen falles. La Nit de Sant Joan es pot celebrar de moltes maneres, però sempre amb revetlla.

 

Celebra el solstici d’estiu amb nens, el 21 de Juny, amb  les propostes del Petit Explorador!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *