Bullying a l’escola

Categories: Educació i nens.

Avui al Petit Explorador us volem donar alguns consell per poder tractar el bullying a l’escola.

Bullying és un terme anglès que fa referència a l’assetjament escolar. Hi ha diversos tipus d’assetjament escolar:

 • Assetjament Físic: consisteix en l’agressió directa a força de puntades, empentes, cops amb objectes. També pot ser indirecte quan es produeixen danys materials en els objectes personals de la víctima o robatoris.
 • Assetjament Verbal: és el més habitual. Només deixa petjada en la víctima. Les paraules tenen molt poder i minen l’autoestima de la víctima mitjançant humiliacions, insults, malnoms, menyspreus en públic, propagació de rumors falsos, missatges telefònics ofensius o trucades, llenguatge sexual indecent…
 • Assetjament Psicològic: es realitza mitjançant amenaces per provocar por, per aconseguir algun objecte o diners, o simplement per obligar a la víctima a fer coses que no vol ni ha de fer…
 • Ciberbullying: és l’ús dels mitjans telemàtics (Internet, telefonia mòbil i videojocs online principalment) per exercir l’assetjament psicològic entre iguals. Quan un o una menor turmenta, amenaça, humilia o molesta a un altre/a mitjançant l’ús de les TIC.
 • Assetjament Social: consisteix en l’exclusió i en l’aïllament progressiu de la víctima. En la pràctica, els acosadors impedeixen a la víctima participar, ben ignorant la seva presència i no comptant amb ell/ ella en les activitats normals entre amics o companys de classe.

Activitats per tractar el Bullying a l’escola:

FOTO VIVA

Es divideix a la classe en grups. Cada grup rep una frase sobre el bullying, que pot ser la següent:

“Quan ens barallem i ens peguem, ens fem mal, però també fem mal quan insultem a una persona o ens burlem d’ella, o quan no la deixem jugar, o la deixem sola. També fem mal quan parlem malament d’algú a les seves esquenes perquè els altres no siguin els seus amics. Tot això és maltractar.”

Els grups hauran de representar amb una imatge “congelada” un exemple de bullying. Els elements són els cossos dels participants, que hauran de comunicar alguna cosa a través d’una escena sense utilitzar la paraula. El grup ha de consensuar què presentarà a la resta i com.

A través de l’escena, han de transmetre els sentiments que són vivenciats per les persones que experimenten situacions de bullying . Cada grup representarà la “fotografia” que ha creat, però sense esmentar quin és l’exemple de bullying triat. El desafiament és que els i les integrants dels altres grups, identifiquin l’exemple. Tan bon punt tots els grups representin la seva fotografia, es compartirà amb els altres com van arribar a construir aquesta imatge.

El docent considerarà les aportacions de cada grup per conceptualitzar el tema, i proposarà repensar els exemples que no corresponen al concepte. Tindrà en compte que el bullying pot presentar diferents formes d’agressió: física, verbal, psicològica o social. És important que aquestes descripcions apareguin en els exemples o que el docent convidi als grups a pensar en aquells que no van aparèixer.

Objectius:

 • Reconèixer el bullying.
 • Reflexionar sobre situacions de molèstia o intimidació.
 • Treballar en grup.

 

MISSATGES POSITIUS

El grup formarà una rotllana. Cada alumne escriurà el seu nom en una fulla. Quan es doni una ordre, cadascun passarà la fulla cap a la dreta. Cada vegada que un nen o nena rebi una fulla, haurà d’escriure un missatge positiu per a aquest nen o nena. En finalitzar la ronda, cada nen podrà llegir en la fulla amb el seu nom tots els missatges que van ressaltar els seus aspectes positius, i rebrà així l’afecte dels seus companys.

Objectius:

 • Reconèixer valors positius en si mateixos i en els altres.
 • Enfortir llaços grupales.

 

TRENCACLOSQUES BARREJATS

La classe es dividirà en cinc grups. El docent li lliurarà a cada grup un sobre que contindrà les peces de cinc trencaclosques barrejades i el dibuix complet d’un d’ells. Quan es doni el senyal, cada grup haurà d’armar el trencaclosques que correspon amb la imatge rebuda.

Per aconseguir-ho, els seus integrants hauran d’aconseguir les peces faltants que estan en els sobres dels altres grups. El joc finalitza quan tots els grups hagin finalitzat el trencaclosques. Durant el joc no es pot parlar ni comunicar-se per escrit, no es pot treure peces a un altre grup, però sí cedir peces i intercanviar.

Serà interessant que el mestre no avisi als nens que les peces estan barrejades, sinó que ells es trobin amb la dificultat a resoldre. Per finalitzar, el docent proposarà socialitzar el succeït durant el joc, a partir de preguntes com les següents:

 • Com es van sentir quan algú tenia una peça que necessitaven i no la passava?
 • Què van fer quan van acabar el trencaclosques?
 • Van mirar el que necessitaven els altres grups?

Objectius:

 • Cooperar amb els seus companys i companyes per aconseguir l’objectiu.
 • Manifestar actituds solidàries.
 • Resoldre els conflictes propis de l’activitat.
 • Enfortir els llaços grupales.
 • Mostrar empatia.

 

JO MUSEU

Amb el propòsit de conèixer una mica més a tots els companys, el docent convidarà als alumnes a desenvolupar a l’aula un “Jo Museu”. A partir d’objectes personals que els alumnes seleccionaran a casa seva i portaran a l’escola: joguines preferides, fotos de la família i d’ells mateixos en diferents etapes i esdeveniments de la seva vida, llibres, records dels seus llocs favorits, discos amb les seves cançons favorites, etc. En el següent pas cada alumne realitzarà una fitxa de l’objecte per explicar la seva història significativa.

Es disposaran els objectes de tots en un espai comú i el grup recorrerà el museu per conèixer què és important per a cada alumne. Es poden formular preguntes i convidar a cadascun a explicar les raons que els van portar a triar aquests objectes. Aquesta mostra pot completar-se amb una “galeria”, que pot fer-se en paper o virtual, on estigui el “Jo Museu” de cada integrant de la classe. Es buscarà concloure amb una reflexió sobre les semblances i les diferències que presenten les eleccions dels integrants del grup.

Objectius:

 • Acceptar les diferències.
 • Reconèixer la igualtat.

 

CURT SOBRE L’ASSATJAMENT ESCOLAR

Sota el títol de “Be Together, Not The Same”, la peça pretén lluitar contra l’assetjament escolar a través dels personatges del clàssic joc “Pedra, Paper i Tisores”.

El video publicat a les xarxes socials mostra a paper, pedra i tisores, com els principals personatges del clàssic joc infantil, on ells s’uneixen per salvar als seus companys de l’assetjament escolar. Tisores és un bon amic del paper, i aquest últim va rescatar a pedra del bullying que li feien els seus companys.

Els protagonistes de la història són animacions del famós joc de mans infantil “Pedra, Paper i Tisores”, i a pesar que els tres no semblen tenir massa en comú, deixen de costat les seves diferències per defensar-se mútuament dels seus enemics. L’espot ens deixa un emotiu missatge sobre l’amistat: qui sembla que és el teu enemic després pot ser el teu millor amic.

Objectius:

 • Treballar el valor de l’amistat i la cooperació
 • Acceptar les diferències.

 

SORTIDA ESCOLAR 

A més a més, una bona idea és fer una sortida escolar per reforçar els vincles dels alumnes. Us aconsellem l’activitat d’Aventura i dinàmiques de grup una sortida on es fomenta el treball en equip, la participació i el respecte a través del joc.

Però a la web del Petit Explorador trobareu moltes més sortides per a fer amb la classe. Descobreix-les aquí! O contactant al: 93 205 99 12  info@petitexplorador.com

 

Teniu més idees i consells? Expliqueu als comentaris com treballeu el bullying a la vostra escola i compartim entre tots idees per aturar l’assetjament escolar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *