6 llocs on prendre un bany d’aigua dolça amb els nens

Categories: Natura i Esport amb nens.

Ara que arriba el bon temps és el moment ideal per fer una bona excursió i acabar la caminada amb un bon bany d’aigua dolça. A les comarques de Barcelona són múltiples els gorgs, rius, embassaments, tolls… on podeu gaudir d’un dia a la natura amb els nens.

En aquest post, us volem aconsellar llocs on prendre un bany d’aigua dolça amb els nens, uns indrets privilegiats, envoltats de paisatges corprenedors. Per a més informació. podeu entrar a la web de: Barcelona és molt més.

Així que, si ets dels que no els agrada la salabror marina, o trobes que a les platges hi sobra gent, i estàs cansat d’anar sempre a la piscina et proposem refrescar-te en aigua dolça!

 

Riera de Merlès

1. Riera de Merlès
Pocs rius –en aquest cas riera– hi ha a casa nostra que formin els gorgs i platges naturals que trobem a la riera de Merlès, afluent del Llobregat. Vés remuntant-la des de Santa Maria de Merlès, i tria el lloc que més et plagui per apaivagar la calor.
Lloc: al municipi de Santa Maria de Merlès, a la comarca del Berguedà.
Nens: a partir de 4 anys.
Recomanació: Les famílies més aventureres podeu fer aquest circuit amb BTT. Només hi ha un tram curt, que no és ciclable.

Pantà de Sau

2. Pantà de Sau
Al conegut i molt visitat pantà de Sau també hi pots prendre un bany i fins i tot estendre la tovallola i fer bronzo a les platgetes que hi trobaràs. Les zones més preparades per fer-ho són a l’espai del Club Nàutic i prop de la casa de colònies Can Mateu.
Lloc: Pantà de Sau, a la comarca d’Osona (Barcelona).
Nens: per a tota la família.
Recomanació: És també un bon lloc per practicar activitats relacionades amb l’aigua: pescar o navegar, esquí aquàtic, wakeboard, canoes, caiac.

Gorg del Salt

3. Gorg del Salt
Marxem ara fins a Borredà per refrescar-nos en aquest gorg d’aigües cristallines i que no queda gaire lluny d’on podem deixar el vehicle, amb prou feines deu minuts de camí. Com el seu nom indica, hi ha també un salt d’aigua, d’uns vint metres d’altura, i que forma part de la riera de Margansol.
Lloc: a la riera de Margansol (Berguedà).
Nens: per a tota la família.
Recomanació: Aquest gorg té un salt d’aigua d’uns vint metres d’alçada i una bassa de considerables dimensions. Recorda als teus fills els consells de seguretat abans d’entrar a l’aigua!

riu ges

4. Riu Ges
Aquest afluent del Ter té un recorregut curt, però té temps de formar meandres i aturar-se en gorgs. A les immediacions de Sant Pere de Torelló és el millor lloc on anar-lo a trobar i gaudir de les seves aigües transparents.
Lloc: Sant Pere de Torelló, Osona.
Nens: a partir de 6 anys.
Recomanació: Estigueu atents, a la vora del riu Ges hi viuen mamífers com el porc senglar, la guineu, el teixó, i amfibis com el tòtil, el gripau, la salamandra… amb una mica de sort podreu veure algun.

Pantà de la Baells

5. Embassament de la Baells
Com a Sau, a l’embassament de la Baells també hi podràs practicar esports nàutics i hi podràs nedar. El fet de comptar amb un carril de natació en aigües obertes, vies braves, fa que fins i tot sigui lloc d’entrenament habitual de nedadors i esportistes d’altres disciplines.
Lloc: S’estén pels municipis de Cercs i Vilada, a la comarca del Berguedà.
Nens: per a tota la família.
Recomanació: Es pot accedir en cotxe fins a una zona habilitada per aparcar-hi, a tocar de la presa. Hi ha diversos cartells indicant l’horari de tancament automàtic de les portes d’accés al recinte.

Gorg Negre

6. Parc de Gualba
Vine i gaudeix d’un dia al Parc Mediambiental de Gualba, un espai únic i acollidor per gaudir en família i amb els amics. Zona picnic-barbacoa, restaurant, piscina adults i infants i propera ment un càmping. Els itineraris estan senyalitzats però tenen la seva dificultat pels nens de menys de 6 anys, a causa dels desnivells dels.
Lloc: al Montseny, enlairat entre les planes de les comarques del Vallès, Osona i la Selva.
Nens: a partir de 6 anys.
Recomanació: Costeu-vos als punts d’informació, elles us donaran consell d’on anar amb els nens i us oferiran plànols per anar resseguint-los.

 

Recorda els consells de seguretat abans d’entrar a l’aigua amb els nens:

 • Vigileu els nens, si no saben nedar, assegureu-vos que porten algun dispositiu adaptat a la seva edat que l’ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua.
 • Assegureu-vos que en tot moment hi hagi una persona adulta responsable que vetlli per la seva seguretat mentre es banyen o juguen a prop de l’aigua. No els perdeu mai de vista i estigueu a prop, encara que sàpiguen nedar.
 • A rius, estanys i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
 • Procureu banyar-vos en zones vigilades; si no fos possible, localitzeu el punt de socors més pròxim.
 • Fixeu-vos si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; feu cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
 • Comproveu que a la zona hi hagi cobertura de telèfon per si teniu alguna emergència i cal avisar el 112. Tingueu sempre un mòbil a mà per poder demanar ajuda. Informeu-vos del punt de socors més proper.
 • No us banyeu a les zones delimitades per a l’esport aquàtic: barques, patins d’aigua, motos o esquí aquàtic.
 • No sobrevaloreu les vostres aptituds com a nedadors: sigueu conscients dels perills.
 • No entreu a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l’aigua està freda i heu estat exposats al sol molt temps o heu fet un esforç físic intens. Remulleu primer les extremitats i després entreu a l’aigua a poc a poc.
 • Eviteu banyar-vos:si us trobeu malament o esteu cansats.
 • Si no esteu segurs de la fondària, no us llanceu mai de cap a l’aigua, perquè us podríeu donar un cop amb roques o branques que hi hagi dins l’aigua.
 • Tingueu molta precaució a les zones sense visibilitat al fons: hi pot haver roques o fang. Utilitzeu sandàlies de plàstic per evitar ferides als peus.
 • Eviteu allunyar-vos gaire de la vora del riu, pantà o estany.
 • Dins l’aigua, feu una atenció especial als remolins, que són molt freqüents als rius i als pantans.
 • Aneu amb compte amb els corrents d’aigua, ja que poden tenir molta força. No us deixeu emportar mai pel corrent en un flotador, matalàs inflable o similar.
 • Si sou arrossegats pel corrent, no nedeu en contra sinó paral·lelament a la riba fins a sortir del corrent i després nedeu fins a la vora.
 • Recordeu-ho sempre: en una situació d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112.

 

ATENCIÓ!!! Aquestes recomanacions són per anar a la primavera. A l’estiu, al meditarrani, i sobretot en època de sequera, les recomanacions de riu s’han de prendre amb cautela perquè els rius perden cabal i els que a la primavera o amb pluges són bons llocs per banyar-se és possible que ara siguin un simple doll i els dolls no fan gaire bona pinta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *