El procés de l’adopció. 3 ajudes per fer a casa.

Categories: Educació i nens.

El procés de l’adopció normalment es viu des del punt de vista del nen. Avui al Petit Explorador volem donar-li un cop d’ull des del punt de vist de l’adult, el pare, la mare, el tutor legal que o bé durant un període de temps determinat o bé sense data límit decideix acollir un nen o nena en la seva llar.

En el procés de l’adopció, qui s’ha d’integrar? El nen o l’adult? Punts de control en el procés d’adopció.

 • Identificar l’adaptació a l’escola en quant a la creació de vincles amb professors i companys. Si el nen o nena ens ho posa fàcil, s’identificaran ràpidament problemes o conductes emocionals. Però també hem d’estar a l’aguait dels nens o nenes que tendeixen a amagar-se les emocions i fer veure que tot funciona correctament.
 • Fer el seguiment de l’adquisició de coneixements i habilitats acadèmiques. Aquest punt queda reflexat per un baix rendiment acadèmic. Aquí destacaríem el fet que els nens o nenes poden tenir dificultats amb l’idioma i no tant amb els coneixements.

En ambdues situacions es parla moltes vegades de la part genètica, l’herència. Però avui volem destacar també l’entorn familiar d’acollida. Les capacitats afectives de la unitat familiar que acull o adopta el nen o nena i l’entorn social que l’envolta facilitaran i molt que aquest aprenentatge emocional i cognitiu sigui adient.

Així doncs et proposem 3 activitats per a fer a casa amb el nen o nena adoptat o acollit per tal de poder actuar abans de tenir resultats que no siguin del tot positius.

3 activitats per a fer a casa amb el nen o nena adoptat o acollit

 1. Dedica una tarda a la setmana al nen o nena adoptat. Lluny de fer activitats reglades. Comparteix la tarda amb ell i el seu entorn (amics, germans). En aquesta tarda tingueu estones per xerrar, riure, cantar, ballar, corre, passejar, jugar amb sorra, … Segons l’edat una u altre activitat pot ser recomanable, sempre lluny dels entorns massificats, lluny de les tecnologies i aprop del contacte visual, emocional i segons l’edat físic. Un entorn on tu estiguis per ell, ja tindràs temps de xerrar en altres ocasions. Observa’l, interactúa amb ell o ella, parla-hi, escolta’l, ajuda’l a resoldre conflictes, a gestionar les emocions que tingui. Estigues per ell en el seu entorn. Pren nota i ajuda’l segons l’edat en el moment o més tard, a resoldre els conflictes.
 2. Porta el teu propi diari. Ja sabem que la millor ensenyança és l’exemple. Oi? Després d’aquesta tarda compartida, seu-te una estona al menjador, un lloc on ella o ell et pugui veure i omple el teu diari. Si el nen o nena sap escriure, fes-ho així. Sino, omple el teu diari amb dibuixos. I deixa al seu abast paper i colors.
 3. Torbat un moment per seure i relaxar-te. Sense fer res. Posa música tranquila a casa i seu al sofà. Trenca el concepte de que això vol dir perdre el temps, relaxa’t, gaudeix del silenci, la pau mental, la quietud. Si tens algun coneixement de ioga et recomanem que primer facis algun exercici per moure la sang a dins el teu cos. Si no tens coneixements recorda aquells exercicis bàsics de l’escola a l’hora de fer esport.
  1. Mou el coll fent voltes
  2. Mou el tronc per la cintura de costat a costat, com el molí de vent.
  3. Estira un braç per sobra el cap i que les dorsals s’estirin. I després canvia de costat.
  4. Posa’t de peu i fes el molí amb tot el cos, baixant a tocar el peu contrari amb la ma que es mou. Mou la sang del teu cos.
  5. Després seu i respira.

Amb aquests petits exercicis, estàs ajudant al teu fill o filla a escoltar-se, sentir-se i després expresar i descobrir que és allò que més li costa en aquesta nova etapa de la seva vida.

Que gaudiu molt del procés d’adopció!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *