15 d’agost al món

Categories: 08 Festes a l'agost.

Cada any el 15 d’agost tenim un dia festiu que ens permet gaudir una mica més de la família durant les vacances d’estiu. Però, sabeu perquè el dia 15 és festa? I com ho celebren a altres llocs del món?

Al Petit Explorador t’expliquem a on és festa a la resta de països i quina és la seva tradició:

Misteri d'Elx

A casa nostra: 

El calendari marca el 15 d’agost com a festa en tot el territori espanyol. És la data triada per l’Església Catòlica per celebrar l’assumpció de la Verge Maria, la creença de la tradició catòlica que el cos i l’ànima de la Mare de Déu van ascendir al cel després de la seva mort. Alguns exemples de celebracions destacades dins d’Espanya són:

  • Misteri d’Elx: En la Basílica Menor de Santa Maria d’Elx se celebra tots els anys durant les festes en honor a l’assumpció de la Mare de Déu una representació líric-teatral en la qual es reflecteixen diverses tradicions procedents dels relats apòcrifs.
  • Llit de la Mare de Déu: A Mallorca existeix la tradició d’instal·lar a la Seu i a altres parròquies de l’illa el túmul que representa el cos de Maria just abans de pujar al cel. L’escena se sol representar sobre un cadafal on reposa la figura jacent de la Mare de Déu generalment ornada amb espelmes, pal·li, àngels custodis, alfàbregues, bellveures al voltant. Al mateix temps s’hi conserven alguns rituals relacionats.
  • La patrona de Serradilla a Cáceres: a més de ser la Patrona titular de l’Església Parroquial Nostra Senyora de l’Asunció, és també, la Patrona del poble. Destaquem els famosos Rosaris de l’Aurora cantats, d’aquest poble de gran arrelament a les 6 del matí i pels carrers principals d’aquest poble, realitzats els dissabtes de novenes a la Verge. El dia 14 les vespres, i el 15 a les 9 del matí missa, i a les 12:00 missa major, a la tarda el ofertorio tradicional, i a la nit ball i revetlla a la Plaça de la Constitució.

Ferragosto

A Italia: 

El 15 d’agost es celebra l’anomenat: Ferragosto.

Aquesta festa deixa buits els carrers de les principals ciutats italianes i tots els italians es traslladen al litoral, on famílies al complet celebren al voltant de la taula una de les festes més importants de l’any al país.

El menjar és l’autèntica protagonista en les celebracions que es duen a terme el 15 d’agost a Itàlia, el menú pot variar segons regions i gustos.

El terme actual deriva del nom llatí “FeriaeAugusti”, la festa instaurada per August al segle I a. de C. i a la qual l’Església Catòlica va donar posteriorment un sentit religiós, celebrant aquest dia la festivitat de l’Asunción de la Verge. Així, diverses processons recorren també Itàlia en aquest dia, com la coneguda processó de les Vares de Messina, a Sicília, o la desfilada de les veles en la localitat sarda de Sàsser.

Durant el Ferragosto a les ciutats gairebé la totalitat de les botigues tanquen i els carrers es converteixen en territori gairebé exclusiu de turistes.

tradicional Setmana de Arequipa

Arequipa, Perú:

Per commemorar l’aniversari de la seva fundació espanyola el 15 d’agost de 1540, Arequipa desenvolupa una sèrie de costums culturals i festives que abasten tot el mes d’agost, mes jubilar de la ciutat, i que aconsegueixen el seu apogeu en la ja tradicional Setmana d’Arequipa, un dels esdeveniments més esperats tant pels seus habitants com pels nombrosos turistes nacionals i estrangers que acudeixen per aquestes dates a la Ciutat Blanca.

Sense cap dubte, un dels esdeveniments centrals és el Festival Internacional de la Cançó, que reuneix als millors cantants i compositors peruans i estrangers i que en el seu més recent versió va congregar a 30 mil espectadors. Entre les activitats que revesteixen especial solemnitat està el tradicional Passeig de l’Estendard.

Dia de la Mare

A Costa Rica:

El 15 d’agost és el Dia de la Mare a Costa Rica.

Com a costum, en les primeres dècades del segle XX, al començament de les vacances “de mig any” en un acte públic que es realitzava a les escoles, en la qual es lliurava una targeta d’honor als millors alumnes. Donya Evangelina va considerar que aquests reconeixements, també haurien de ser dedicats a les mares com un acte d’afecte i agraïment.

I així prenc la iniciativa de celebrar el Dia de la Mare per a Costa Rica, qui va ser recolzat pel personal docent de l’Escola “Nicolás Ulload’Heredia”, passant després a ser decretat, pel Palau Nacional de Govern el 15 d’Agost com a dia Nacional de la Mare.

Dia de la Independència Índia

India:

El 15 d’agost és el Dia de la Independència Índia, els indis commemoren la seva independència de l’Imperi Britànic i el seu naixement com una nació sobirana.

Aquest dia és una festa nacional a Índia. És celebrat en tot el país a través de la cerimònia d’hissat de la bandera i la distribució de riquíssims dolços. La principal celebració té lloc a Nova Delhi, on el Primer Ministre hissa la bandera nacional al Red Fort i des de les seves muralles dóna un discurs nacionalment televisat.

Aquest dia, a la capital Nova Delhi la majoria de les Oficines del Govern estan tancades. A total’Índia hi ha cerimònies de l’hissat de la bandera, programes culturals, programes d’entreteniment i concursos, normalment basats en el tema de la llibertat. És un dels grans moments de l’any a Índia, per la qual cosa famílies i amics s’ajunten per esmorzar o sopar, o per sortir d’excursió.

A diverses regions d’Índia existeix la tradició popular del volat d’estels en el Dia de la Independència. És espectacular veure com el cel es cobreix de centenars de colorits estels i la gent participa en concursos d’habilitat. Nens i adults sense distinció tracten de tallar els fils dels estels dels altres i fer que caiguin al sòl mentre les seves romanen en l’aire. Les balconades i els sostres de les cases s’omplen de gent volant estels, i un pot escoltar els alegres crits dels nens al capvespre mentre els estels s’eleven en el cel.

Dia de l'Alliberament Nacional

Corea del Sur:

Corea es va independitzar del règim colonial japonès el 15 d’agost de 1945, i tres anys després es va fundar la República de Corea. Cada 15 d’agost, a Corea del Sud es commemora l’alliberament de la nació de l’ocupació japonesa i la formació de la República de Corea. Conegut com a Dia de l’Alliberament Nacional, aquest dia nacional oficial es commemora en tot el país amb festejos, cerimònies i desfilades. La bandera nacional de Corea del Sud, o Taegeukgi, s’hissa en honor dels herois que van lluitar per la llibertat de la nació.

 

Altres llocs on celebren el 15 d’agost són:

  • Liechtenstein: Festa Nacional.
  • Asunción (Paraguay): Festes patronals Nostra Senyora Santa María de la Asunció
  • Guatemala: Verge de l’Asunción, patrona de la ciutat.
  • Quillacollo (Bolivia): Festa de la Verge María de Urkupiña.
  • Santa María de Guía: la Verge de Guía
  • Táriba (Venezuela): Verge de la Consolació, patrona de l’EstatTáchira.

 

Si vols aprofitar aquesta festivitat per a fer alguna activitat amb els nens, visita la nostre web aquí! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *