15 activitats de relaxació amb nens

Categories: Educació i nens.

Ara al tercer trimestre, l’arribada de final de curs, el bon temps, les notes, etc. és normal que molts dels nens estiguin nerviosos. Per això al Petit Explorador et volem proposar 15 activitats de relaxació amb nens. 

La pràctica des de nens d’aquestes tècniques de relaxació no solament serveixen per fer front a una situació d’estrès concreta, sinó que afavoreix que el nen adopti una posició més centrada i realista del món a través de la meditació i relativizació de problemes. Ajuda al fet que en un futur siguin més capaços de fer front a diverses situacions i que siguin capaços de visualitzar les coses des de diferents punts de vista. A més, també afavoreix la introspecció, l’autocontrol i l’autoconeixement físic i mental en fer-se més conscients de les seves pròpies reaccions davant el món i les circumstàncies.

15 activitats de relaxació amb nens:

1. La primavera

Hem d’indicar als nens que estem al final de l’hivern i que aviat arribarà la primera.

Els expliquem que som un bloc de gel i que a poc a poc ens anem fonent, perquè arribarà la primera i ens convertirem en una bonica flor o en un arbre florit.

Per a això, els nens començaran a moure’s, i quan els donem la consigna de “Gel!” hauran de convertir-se en un bloc i estrènyer fort les cames, les mans, els punys i els braços. Estaran completament congelats.

No obstant això, quan la mestra digui “Primavera!”, el nen haurà d’afluixar tot el cos, perquè el gel s’estarà fonent a poc a poc. Finalment, es tombarà en el terra i es convertirà en una flor o un arbre.

 

2. Mètode de tensió i distensió dels músculs

Aquesta tècnica consisteix a contreure músculs o grups musculars durant alguns segons per després relaxar-los de manera progressiva.

Aquest tècnica es basa a atendre a la tensió en els músculs per adonar-se després de la diferència amb la distensió.

Per a això, els nens s’han d’estirar al terra i els anirem indicant que tibin i relaxin diferents parts del cos. Es pot començar amb: mans, braços, espatlles, coll, mandíbula, nas… Els indicarem que estrenyin per notar la tensió i després d’uns segons, que deixin anar per notar la distensió.

 

3. Mètode de pesadesa al cos

És un mètode global que es divideix en nivell superior i inferior. El nivell inferior es basa en sensacions de pesadesa i de calor. A partir dels 6 anys aproximadament pot ser adequat utilitzar-ho amb els nens, començant pel nivell inferior.

Començarem indicant als nens que estiguin molt tranquils i llavors relaxarem el cos i començarem amb les instruccions.

Per a això, es demana als nens que se centrin en zones del cos (per exemple, braços o cames) i que sentin que són molt pesats. Per exemple, li diem fixa’t com pesa el teu braç, sent que és molt pesat o està calent, és molt calent. Es tracta de començar amb la pesadesa i ho repetirem fins que noti que està lliure de contraccions musculars.

4. Mètode de relaxació a través del joc

Aquest mètode està basat en els coneixements científics que hi ha al voltant de la relaxació, portant-la en els nens a través del joc, que és la seva manera natural de trobar-se al món.

El mètode Rejoue (rejugar) està basat en les forces complementàries que té la vida. És a dir, ells proposen que la vida es mou per parelles oposades (dia/nit, sol/lluna, freda/calor). En aquest sentit, les activitats que proposen sota el mètode Rejoue es basen en aquestes parelles (gran/petit, fred/calor, excitació/descans).

Els jocs proposats abasten al seu torn diferents tècniques com la tensió, el balanceig o la immobilització, per exemple.

Una de les tècniques és la de l’estirament. Mitjançant aquesta tècnica es permet també notar la diferència entre estirar i relaxar, similar al que succeeix a la tècnica de tensió i distensió.
Per a això, demanem al nen que estiri el màxim que pugui diferents parts del cos, com per exemple els braços (cap amunt, cap als costats) i que es mantingui durant un temps en aquesta posició, amb prou feines uns segons. Després, la relaxarem de manera suau.

 

5. Activitat El plomall

És una bona activitat per proposar a les aules de l’escola quan els nens, per exemple, estan molt activats o quan tornen de l’hora del pati.

Per a això, es pot triar una música suau i calmada que convidi a la relaxació i s’ha d’agafar un plomall. Posem als nens en parelles, un d’ells es tomba.

Els nens que estan tombats han de tancar els ulls i posar-se en una situació procliu a la relaxació. El seu company, amb un plomall o qualsevol objecte que permeti les carícies, seguint la música, relaxa al seu companys.

Més tard es canvia el torn i l’altre company realitza la mateixa activitat.

 

6. Activitat El globus

Hem de convidar als nens a que es converteixin en globus. Per a això, deuen tant inflar-se com desinflar-se, perquè això és el que fan els globus.

Quan els donem el senyal (que acordarem tots junts, per exemple l’adult obre i tanca la mà), ells hauran d’inflar el globus, és a dir, hauran d’omplir els seus pulmons d’aire inflant la panxa. Per a això, has d’indicar al nen que col·loqui la seva mà en la panxa perquè noti com s’infla quan agafa aire. Quan l’adult faci un altre gest, ha de tirar l’aire veient com la panxa es va desinflant.

Aquesta activitat es pot fer tant dempeus, amb gestos visuals, com tombats. Els nens poden tancar els ulls i les claus que marquin quan agafar aire i quan expulsar-ho, poden ser sons.

 

7. La formiga i el lleó

Aquesta activitat serveix perquè els nens aprenguin a respirar de manera profunda.

Per a això, els demanarem que respirin com ho faria un lleó, que és gran, fort i corre molt ràpid. Per a això, el lleó precisa d’una respiració més agitada i ràpida.

No obstant això, els demanarem que després respirin com una formiga, que és més petita i per tant necessita respirar de manera més pausada i lenta. Hem d’intentar que acabin respirant com ho faria una formiga.

8. Visualització d’imatges agradables

Per realitzar aquesta activitat, demanem als nens que es tombin en al terra, que tanquin els ulls i estiguin tranquils i relaxats.

Posem música tranquil·la i comencem a demanar-los que respirin de manera pausada i tranquil·la, parlant de manera suau i pausada.

Fem exercicis de visualització, demanant-los que s’imaginin una platja, la calor del sol, la sorra fina entre els seus peus. Que s’imaginin com fa olor, la brisa del mar, etc.

Una altra de les versions és imaginar una camp o un prat, amb l’herba suau, una brisa molt fina i el silenci.

 

9. Compte enrere o l’escala

Mitjançant aquesta activitat volem que els nens es mantinguin tranquils i calmats. Per a això, els demanem que tanquin els ulls i que estiguin tranquils.

Quan ja ho estiguin, han de comptar molt a poc a poc des de 10 fins a 0, visualitzant en la seva ment, de manera tranquil·la, cadascun d’aquests números. Han de romandre tranquils i amb els músculs relaxats.

Una manera diferent és indicar-li al nen que s’imagini una escala. Ell es troba en la part d’a baix, i no està gens relaxat. Començar a pujar l’escala, que té deu esglaons. Cada esglaó que pugi, és una relaxació major, i quan aconsegueixi la part alta de l’escala es trobarà en un estat de tranquil·litat absoluta.

 

10. El robot o ninot de drap

En primer lloc, li direm al nen que ha d’actuar com si fos un robot, amb moviments rígids i músculs molt tibants.

A continuació li donarem un senyal visual o auditiva perquè deixi de tibar els músculs i es converteixi en un ninot de drap, és a dir, abandonarà la rigidesa i passarà a un estat més tou.

En aquest procés se li anirà guiant per indicar-li quan està tibant i quan relaxat.

 

11. Les mandales

Pintar mandalas en un entorn agradable pot ser una bona activitat de relaxació. En pintar-les, els nostres hemisferis (hemisferi dret i esquerre) treballen junts, i és una activitat que pot ajudar als nens a concentrar-se.

Per a això, podem posar música suau i relaxada i oferir a cada nen mandales i pintures, indicant-los que han de concentrar-se i pintar en silenci, la qual cosa pot portar-los a un estat de tranquil·litat i benestar.

No poden parlar mentre estan pintant les mandales, es realitza durant un temps prudent, al voltant de 15 minuts, i se’ls indica que no poden començar a pintar un altre mandala fins que no tinguin el seu acabat.

 

12. La tècnica de la tortuga

La tècnica de la tortuga pretén treballar la impulsividad. Per a això, farem saber al nen que anem a convertir-nos en una tortuga.
Què fan les tortugues? Quan senten que els amenacen, es fiquen dins de la seva closca. Per tant, quan ell senti que no pot controlar-se, ha de convertir-se en una tortuga i ficar-se dins de la seva closca.
Quan estigui dins, ha de deixar anar tots els seus músculs, deixar que les seves mans pengin, relaxar els seus peus, no fer força amb la panxa i respirar molt lenta i profundament.
Se li indica que pensi en coses boniques i agradables i les emocions desagradables, per exemple l’empipament, s’anirà anant a poc a poc.

 

13. La sopa calenta

Mitjançant la sopa calenta es pretén que el nen aconsegueixi, a través de la respiració profunda, un estat de relaxació.

Els nens s’han d’imaginar que estan menjant una sopa calenta, però aquesta no ha de cremar-los. Se’ls ha d’indicar que tenen un bol davant, i que la sopa està molt calenta.

Hem d’anar amb compte per no cremar-nos, així que començarem a bufar amb suavitat la sopa. En bufar, el nostre cos canviarà: la panxa es quedarà enfonsada i les espatlles estaran relaxades.

Continuarem bufant perquè està encara calent, així que per això es faran inspiracions profundes.

 

14. Meditació de l’espelma

Ens asseiem en postura de meditació, davant d’una espelma encesa. Ens concentrem en la nostra respiració uns segons i passem a fixar la nostra mirada a la flama de l’espelma. Els ulls deuen estar oberts intentant no parpellejar, aproximadament a un metre de distància de l’objecte, i si és possible a l’altura dels ulls.

Podem mantenir l’atenció en la flama entre 15 i 60 segons (segons el nen), i el següent pas serà tancar els ulls concentrant-nos en el nostre entreull per tractar de visualitzar mentalment la flama de la vela, entre 30 i 60 segons. Es pot repetir diverses vegades l’exercici.

També es pot fer amb altres objectes com un símbol sobre una cartolina, una flor, una pedra, etc. Als nens els crida l’atenció treballar amb l’espelma, però sempre hem de tenir especial cura perquè no hi hagi accidents.

 

15. Ioga amb nens

El Ioga a l’Escola és una eina de creixement dels nens, i el més important és que es treballi d’una manera respectuosa, profunda, amena i divertida. A través d’aquesta pràctica els nens CONEIXEN el ioga, GAUDEIXEN fent ioga, i comencen a EXPERIMENTAR ells mateixos el BENESTAR que els aporta el ioga.

A través del moviment i del joc anem introduint petits espais de calma, relaxació i silenci.
Els nens i les nenes que practiquen ioga cada setmana milloren: la seva capacitat respiratòria, augmenten la flexibilitat, la força, l’equilibri, milloren la pròpia percepció del seu cos, la concentració, aprenen de forma natural a relaxar-se, els ajuda a canalitzar emocions, la sociabilitat, l’autoestima incrementa.

 

Vols que t’ajudem a treballar les activitats de relaxació amb nens? Contacta’ns!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *